Annons

Ansträngt läge på förlossningen

Barnmorskebristen gör sig påmind även denna sommar. Platsbrist råder i storregionerna där den ordinarie styrkan tvingas ta extrapass på extrapass.
Sjukvård • Publicerad 4 augusti 2019
Barnmorskebristen gör sig påmind även denna sommar. Jonida Dyrmishi med sin nyfödda bebis Lea får hjälp av barnmorskan Lisa Björnsson på avd 308 på Sahlgrenska Östra sjukhuset i Göteborg.
Barnmorskebristen gör sig påmind även denna sommar. Jonida Dyrmishi med sin nyfödda bebis Lea får hjälp av barnmorskan Lisa Björnsson på avd 308 på Sahlgrenska Östra sjukhuset i Göteborg.Foto: Thomas Johansson/TT

Sahlgrenska universitetssjukhusets förlossningsenhet på Östra sjukhuset i Göteborg har inga semestervikarierande barnmorskor. Endast pensionerade timvikarier och barnmorskor under utbildning finns att tillgå.

Och för att de ordinarie ska kunna få någon som helst ledighet har man varit tvungna att trolla med knäna.

Annons

– Det man gör är att jobba övertid och dubbelpass, säger barnmorskan Marianne Weichselbraun, som även är ledamot i Svenska Barnmorskeförbundet.

– Man jobbar på dagen och sedan går man hem och sover några timmar. Sedan kommer man in och jobbar natt och så fortsätter det.

Inte varit lätt

Alla förlossningsplatser är öppna som vanligt och målet är att inte behöva hänvisa kvinnor till andra sjukhus. Men när det krisar finns ändå möjlighet att ringa till Borås, Älvsborg eller i tredje hand Varberg.

Problemet är bara att det är lika fullt överallt, fortsätter Weischelbraun.

På förlossningsavdelning 308 visar biträdande verksamhetschef Pia Pauli runt bland salarna.

– Jag kan förstå att man har den upplevelsen, även om min uppfattning är att det är lite från timma till timma, säger hon.

Ett och annat spädbarnsskrik hörs, annars är det tyst och lugnt. I en av salarna befinner sig Jonida och Nardi Dyrmishi. Efter en lång natt på förlossningen föddes deras första barn – en dotter.

– Det gick bra men vi är trötta. Hon ska heta Lea, säger Nardi Dyrmishi.

De lyckades pricka in en bra dag, en av de åtta salarna står tom och trycket på personalen är inte maximalt.

Enligt Pia Pauli är det för tidigt att göra någon utvärdering av sommaren.

Annons

– Men hittills tycker jag ändå att det fungerat väl. Det betyder inte att det varit lätt, men vi har klarat det.

Verkligen knökfullt

Även i Stockholm är det ansträngt. Samtliga förlossningsplatser är öppna och personalen försöker ta semester trots sommarens höga födelsetal. Kontroller och värkarbete görs i alla tillgängliga rum, även i de som inte är anpassade för förlossningar, berättar Mia Ahlberg, ordförande för Svenska Barnmorskeförbundet och verksam på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

– Så när vi börjar hänvisa utanför regionen, då är det verkligen knökfullt.

Enligt henne är det om möjligt i år ännu värre än föregående sommar då barnmorskorna successivt flyr regionen samtidigt som BB Sophia och Södra BB stängt ned.

– Det har varit väldigt många tomma pass, och det är hela tiden. Man löser det från dag till dag.

Johan Bratt, chefläkare i Region Stockholm, anser att säsongen inte är värre än den 2018.

Nästan 2 500 barn föds varje månad under sommaren. Dessutom har Stockholm ett nettoinflöde av patienter utifrån – men allt det har man räknat med.

– Vi har haft ett högt tryck, men det har vi också förväntat oss, säger han.

– Sedan är det alltid så att det periodvis är väldigt ansträngt när det blir de här topparna. Men det där varierar nog också beroende på arbetsplats.

Malin Jansson/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons