Annons

Apoteket: Låt farmaceuter skriva ut maskmedel

Medicin • Publicerad 12 december 2019
Sedan ett par år tillbaka är den receptfria medicinen svår att få tag på, eftersom tillverkaren inte har tillräckligt av den aktiva substansen. Tidigast sommaren 2020 ska medicinen finnas igen. Arkivbild.
Sedan ett par år tillbaka är den receptfria medicinen svår att få tag på, eftersom tillverkaren inte har tillräckligt av den aktiva substansen. Tidigast sommaren 2020 ska medicinen finnas igen. Arkivbild.Foto: Bertil Ericson/TT

Sedan länge är det svår brist på den receptfria medicinen mot springmask, och vården får lägga mycket tid på att skriva ut recept på ett annat läkemedel. Nu vill Apoteket AB ändra receptkraven för läkemedlet så att farmaceuter ska få rätt att skriva ut medicinen, rapporterar Ekot.

– En anledning till att vi ville göra detta är för att avlasta vården som nu säger att skriva recept för just springmaskmedicin tar onödigt mycket arbete. Vi tror att vi kan klara den uppgiften för de flesta patienterna i stället, säger Mats Wennberg, apotekare på Apoteket AB, till Ekot.

Annons

Totalt handlar det enligt Ekot om 100 000 extra läkarkontakter under de senaste två åren.

Läkemedelsverket har tagit emot Apotekets skrivelse, och har uppgett till Ekot att det krävs noggranna utredningar för att farmaceuter ska kunna få förskrivningsrätt.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons