Annons

Apple ger upp flaggskeppsplaner i Stockholm

Apple har nu helt gett upp planerna på en svensk så kallad flaggskeppsbutik i Kungsträdgården i Stockholm, .
Ekonomi • Publicerad 4 maj 2019
En modell av hur Kungsträdgården var tänkt att se ut med Apples stora affär närmast Hamngatan, som går ungefär längs bildens nederkant. Fotot är från en utställning 2016.
En modell av hur Kungsträdgården var tänkt att se ut med Apples stora affär närmast Hamngatan, som går ungefär längs bildens nederkant. Fotot är från en utställning 2016.Foto: Henrik Montgomery/TT

I ett mejl från Manuel Incerdi, fastighetschef på teknikjätten, till borgarråd Joakim Larsson (M) heter det enligt tidningen att Apple är besviket över att inte kunna genomföra sina planer. Stockholm stad får, enligt mejlet, gärna köpa tillbaka den tomt som Apple köpte 2015.

Det har staden dock hittills sagt nej till. Apple rapporteras ha betalat 129 miljoner för marken, som i dag bland annat inrymmer restaurangen TGI Friday's. Den prislappen sågs som hög, men Apple tros nu vilja ha ännu mer för att sälja.

Annons

Problemet för it-företaget är att man inte lyckats få ändring i reglerna om att det ska vara restaurang på platsen. Det har spekulerats i att Apple på pin kiv skulle låta tomten stå tom, men så långt tror inte staden att det ska gå.

– De betalar ju avgäld (hyra) för marken oavsett om de använder den eller inte, så det verkar ju inte så sannolikt, har Anna Näslund vid stadens exploateringskontor .

Apple har tills vidare bara tre affärer i Sverige, i Täby Centrum, Väla (Helsingborg) och Emporia (Malmö).

Henrik Samuelsson/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons