Annons

Advokaten: Asap Rocky kommer tillbaka

Hiphopstjärnan Asap Rocky och två andra män döms för misshandeln i Stockholm. Påföljden blir villkorlig dom, och de måste betala skadestånd till den misshandlade 19-åringen.
Nöje • Publicerad 14 augusti 2019
Hiphopstjärnan Asap Rocky döms för misshandel. Arkivbild.
Hiphopstjärnan Asap Rocky döms för misshandel. Arkivbild.Foto: Charles Sykes/AP/TT

Artisten och två män i 20-årsåldern i hans sällskap stod åtalade efter ett bråk i centrala Stockholm den 30 juni. Alla tre männen döms för misshandel och påföljden blir villkorlig dom.

– Vi är besvikna eftersom vi hoppats på en frikännande dom, säger Asap Rockys försvarsadvokat Slobodan Jovicic på en pressträff i Uppsala.

Annons

Han påpekar att det inte är bevisat att Asap Rocky agerat i samförstånd med de övriga och att det inte heller är bevisat att han eller de andra tilltalade använt någon flaska att misshandla personen med.

Jovicic betonar att han eller hans klient aldrig haft någon tvekan gällande det svenska rättssystemet.

– Min klient har aldrig haft något skäl att betvivla att han skulle få en rättvis rättegång. Han och hans team har stått bakom mig. De har aldrig pratat i termer som andra gjort, säger han och fortsätter:

– Domstolen har gjort ett ytterst kompetent jobb. Åklagaren har gjort det han skulle göra.

Nervös inför domen

Jovicic och hans klient har inte beslutat om de ska överklaga den fällande domen eller ej.

– De här diskussionerna gör man inte på fastande mage. Vi måste ha en dom och gå igenom den och titta på den innan vi tar något beslut, säger Jovicic.

Vidare säger han att Rakim Mayers, vilket är Asap Rockys riktiga namn, var nervös inför domen.

– Åklagaren yrkade på sex månaders fängelse så det är klart att han var nervös.

Jovicic tillägger att han ännu inte pratat med Asap Rocky, men att de hörts på sms. På en fråga om Asap Rocky kommer att återvända till Sverige ger han ett tydligt svar.

– Jag är helt säker på att Asap Rocky kommer att komma tillbaka till Sverige.

Rätten enig

Annons

Rätten, som var enig, avfärdar försvarets argument om nödvärn och anser det bevisat att de tre männen misshandlat målsäganden med slag och sparkar när han låg ner, vilket är en försvårande omständighet.

Men rätten anser det inte vara bevisat att de tre männen skulle ha slagit målsäganden med en flaska, som åklagaren hävdat.

– Det finns inga dokumenterade skador av den typen. Ett slag med en glasflaska borde ge allvarligare skador, säger rättens ordförande Per Lennerbrant.

Rätten stöder sig bland annat på vittnesmål från två kvinnor, samt bilder från en mobilfilm där det syns att de tilltalade inte håller något i händerna.

Rätten har också tagit hänsyn till att misshandeln pågått under så kort tid och att rapparen och hans sällskap först försökt komma undan målsäganden för att undvika bråk. Det är heller inte bevisat att Asap Rocky skulle ha handlat i samförstånd med de två andra när de hoppade på honom.

– Misshandeln har inte varit så allvarlig att fängelse varit aktuellt i första hand. Därför stannar påföljden vid villkorlig dom, sammanfattar Lennerbrant.

Till en villkorlig dom brukar det vanligtvis också höra ett bötesstraff, förklarar Lennerbrant, men eftersom de åtalade varit frihetsberövade i en månad stannar påföljden vid villkorlig dom.

Får skadestånd

Målsäganden får 12 500 kronor i skadestånd för kränkning, sveda och värk – ett lägre belopp än han begärt, enligt tingsrätten.

Åklagare Daniel Suneson yrkade under rättegången på att alla tre skulle dömas till sex månaders fängelse.

Asap Rocky släpptes på fri fot och lämnade Sverige för snart två veckor sedan efter den sista förhandlingsdagen i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt. Han hade då suttit i drygt en månad i Kronobergshäktet i Stockholm, och flög samma kväll hem till USA. I söndags gjorde han sitt första scenframträdande efter frisläppandet, när han spelade på Real Street Festival i Kalifornien. Han kommenterade då tiden i häktet.

Annons

– Jag vill bara säga att det jag var med om var galet. Ni kan inte ens förstå hur glad jag är över att vara här. Det var en otäck upplevelse, sade han enligt radiostationen KRRL.

Artisten uppmanade också sina fans att be för honom.

– Förhoppningsvis, med Guds dom, är jag inte skyldig, sade han enligt KRRL.

Asap Rocky ska enligt sin turnéplan återvända till Norden redan denna vecka – på fredag ska han spela på Blockfest i finländska Tammerfors.

Viktor Andersson/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons