Annons

Åt upp dyr banankonst – förklarar nu varför

Konstnären David Datuna, som åt upp ett uppmärksammat banankonstverk av den italienske konstnären Maurizio Cattelan, förklarar sitt fräcka tilltag.
Konst • Publicerad 10 december 2019
Konstnären David Datuna svarar på frågor om sitt fräcka tilltag under en presskonferens i New York på måndagen.Foto: Mary Altaffer/AP/TT

Banankonstverket "Comedian" av Maurizio Cattelan består av en banan fasttejpad mot en vägg och såldes i förra veckan för motsvarande 1,1 miljoner kronor till en anonym köpare.

Därför var det många som ryckte på ögonbrynen när den georgisk-amerikanske konstnären David Datuna på lördagen gick fram till konstverket, rev bort tejpen och åt upp bananen.

Annons

– Jag bestämde mig på morgonen, men jag var inte hungrig då. Så jag väntade där i två timmar och åt sedan upp den, säger David Datuna.

Tilltaget på konstmässan Art Basel i Miami, USA, filmades och spreds snabbt i sociala medier.

– Det var inte vandalism, det var performancekonst och självklart känner jag ingen skuld. Jag kallar min performance för "Hungrig konstnär", därför att jag var hungrig och åt upp den.

Enligt Datuna smakade bananen gott. Han säger även att han har stor respekt för Maurizio Cattelan som han kallar för "en av de främsta konstnärerna i världen."

– Och jag tror att det är första gången i konsthistorien som en konstnär äter upp en annan konstnärs verk, säger Datuna.

Galleriet bakom banankonsten har tidigare sagt att Datuna inte förstörde konstverket. Det är nämligen meningen att bananen ska bytas ut – och en ny banan tejpades upp på väggen 15 minuter efter Datunas tilltag.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons