Annons

Efter domen – Bahta tvekar om VM-satsning

1 september är Meraf Bahta fri att tävla efter sin avstängning. Då har långdistanslöparen fem dagar på sig att försöka kvala in till friidrotts-VM i Doha.
Men enligt Bahtas tränare Ulf Friberg är det inte säkert att hon ens kommer försöka kvala in till mästerskapet.
Friidrott • Publicerad 5 augusti 2019
Meraf Bahta är avstängd fram till 1 september.
Meraf Bahta är avstängd fram till 1 september.Foto: Jessica Gow/TT

"Inget är bestämt. Hon kommer träna på så får vi se om hon kommer att tävla något i september eller inte. Det viktigaste är att hon mår bra", skriver Friberg i ett sms till .

Meraf Bahta är avstängd fram till 1 september sedan hon i fjol vid tre tillfällen brutit mot idrottens antidopningsreglemente gällande vistelserapportering.

Annons

Men Bahta anser sig vara felaktigt dömd och i en intervju med berättade 30-åringens "extrapappa" Ulf Björklund att de planerar att överklaga avstängningen till Högsta domstolen. Fallet har väckt stor uppmärksamhet det senaste året och det har, enligt tränaren Ulf Friberg, varit jobbigt för Bahta.

"Hon har haft en tuff period bakom sig och mår fortfarande inte bra i det här, eftersom många ser henne som dopad. Hon har aldrig smitit eller hållit sig undan från en kontroll och är förmodligen den mest testade svenska friidrottaren av alla de senaste fem åren", skriver han.

Sista dagen att ta ut trupperna till VM i Qatar är 6 september. Förbudskaptenen Karin Torneklint har tidigare pratat om svårigheten att nå VM för Bahta.

– Det är ett litet, litet fönster hon har, en oerhört tuff uppgift. Det hon kan göra nu är att träna på som vanligt och framför allt kanske ha fokus på nästa sommar med både OS och EM, sade Torneklint till TT i juli.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons