Annons

Bakterie hotar Italiens olivproduktion

En plantbakterie har orsakat skador på miljontals olivträd i södra Italien och kan hota hela Medelhavsregionen.
I Sverige har detta ännu inte resulterat i dyrare olivolja, men för finsmakaren som föredrar ren italiensk olivolja kan det bli dyrt i framtiden.
Ekonomi • Publicerad 3 augusti 2019
En plantbakterie har orsakat skador på miljontals olivträd i södra Italien och kan hota hela Medelhavsregionen. Arkivbild.
En plantbakterie har orsakat skador på miljontals olivträd i södra Italien och kan hota hela Medelhavsregionen. Arkivbild.Foto: COSATS METAXAKIS/AFP/TT

Plantbakterien Xylella fastidiosa upptäcktes i Apulien i södra Italien för första gången 2013. Regionen står för en tredjedel av Italiens produktion av olivolja.

Bakterien sprids med både plantor och insekter som fungerar som vektorer och blockerar trädets möjligheter att ta upp vatten, vilket gör att träden torkar och dör. Förutom olivträd angriper bakterien även kaffe-, vin- och citrusodlingar och det finns inget botemedel.

Annons

För det svenska familjeföretaget Di Luca & Di Luca som specialiserar sig på det italienska köket genom varumärket Zeta är olivoljan en särskilt viktig vara.

– Vi känner till bakterien och den finns i flera delar av världen. Det är såklart en problematisk situation och bönderna där har drabbas hårt, säger Helene Rehnberg, inköpschef på Zeta.

Märks inte i Sverige

Men problemen har ännu inte påverkat utbudet eller priserna på deras olivolja negativt. Den kan nämligen komma från olika områden och regioner, förklarar Helene Rehnberg.

– Vi har en frihet och flexibilitet att välja den råvara som är bäst för stunden. Därför finns ingen större oro i dagsläget och det märks inte på priserna.

Dessutom är de flesta oljorna en blandning av flera olika oljeregioner.

– Vi har både rena italienska olivoljor och sorter där man blandar olika olivsorter från olika regioner för att få fram vissa smaker, precis som man gör med vin och kaffe.

Måste odla nya träd

Plantbakterien har utrotat miljontals olivträd och sprider sig i den rasande takten på två kilometer i månaden.

Forskare menar dessutom att det finns risk att sjukdomen sprids över hela Medelhavsområdet och att de kommande två åren kan bli ännu värre.

Om sjukdomen får tillräckligt hög spridning i Italien kan det innebära att ren italiensk olivolja blir allt svårare att framställa – och på sikt dyrare för konsumenter.

Det oroar däremot inte Zeta i dagsläget. Helen Rehnberg säger att odlare på olika har sätt arbetat för att förhindra spridningen sedan sjukdomen först upptäcktes.

Annons

– Det man gör är att såga ner träd som är angripna, och försöker hitta olivsorter som är mer resistenta mot bakterien.

Men att odla nya sorters oliver tar dock tid. Ett nytt olivträd behöver minst fem år för att börja bära frukt, och 10-15 år innan det kan anses vara ekonomiskt produktivt.

Påverkar inte priser

Än så länge är det för tidigt att uttala sig om hur årets skörd kommer att bli. Trots att Apulienregionen är hårt drabbad av plantbakterien har Zeta inga signaler om att den totala italienska skörden påverkas negativt framöver, inte heller dyrare priser.

– Enligt den information vi har i dag kommer inte våra konsumenter att påverkas av högre priser, säger Helene Rehnberg.

TT har varit i kontakt med inköpare hos livsmedelskedjorna Coop, Axfood och Ica. Samtliga meddelar att priserna på deras olivolja inte påverkats.

Ica förklarar det bland annat med att skörden i Italien, trots de problem som uppkommit, förväntas bli bättre än föregående år.

– Men framförallt för att Spanien är en stor leverantör. Där förväntas skördarna bli gynnsamma, säger Anna-Maria Dahlberg, inköpsansvarig för olivolja på Ica Sverige.

Fanny Hällegårdh/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons