Annons

Bank of England sänker tillväxtprognos

Ekonomi • Publicerad 1 augusti 2019
Mark Carney, chef för Bank of England, är bekymrad över vad en hård brexit innebär för den brittiska ekonomin. Arkivbild.
Mark Carney, chef för Bank of England, är bekymrad över vad en hård brexit innebär för den brittiska ekonomin. Arkivbild.Foto: Matt Dunham/AP/TT

Den brittiska centralbanken lämnar som väntat styrräntan oförändrad på 0,75 procent.

Bank of England sänker tillväxtprognosen för 2019 och 2020. Banken tror nu att den brittiska ekonomin växer 1,3 procent i år och nästa år. Den tidigare prognosen var 1,5 procent för 2019 och 1,6 procent för 2020.

Annons

Räntebeslutet och prognosen bygger på antagandet att Storbritannien lämnar EU med ett avtal.

En så kallad hård brexit, en brexit utan avtal, skulle sakta ner landets tillväxt, leda till höjd inflation och ett försvagat pund, enligt Bank of England.

Pundet har genomgått en turbulent period till följd av all osäkerhet kring det brittiska utträdet ur EU. Med Boris Johnson som premiärminister anses risken för en hård brexit öka vilket har försvagat pundet ytterligare.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons