Annons

Flera sjuka i harpest i Dalarna och Norrbotten

Medicin • Publicerad 5 augusti 2019
Harpest sprids oftast via myggor som biter människor. Arkivbild.
Harpest sprids oftast via myggor som biter människor. Arkivbild.Foto: Paul Kleiven/NTB/TT

Flera människor i Dalarna och södra Norrbotten har drabbats av harpest. Tolv fall har anmälts i Falun, Mora, Gagnef och Vansbro, skriver . Samtidigt har fem personer, varav två barn, insjuknat i Piteåområdet, enligt lokala medier.

Antalet fall väntas dessutom stiga.

Annons

– Siffrorna laggar alltid efter. Men det ser ut att bli mycket fall i år, fler fall än förra året, säger smittskyddsläkare Anders Lindblom på Falu lasarett till SVT.

Dalarna var värst drabbat av harpest av alla län förra året, med 24 fall. Totalt rapporterades 107 fall i hela Sverige enligt Folkhälsomyndigheten. 2015 hade Norrbotten och Västerbotten stora utbrott och då drabbades 859 personer i hela landet.

Vid harpest insjuknar patienten akut med hög feber, huvudvärk och illamående. Infektionen orsakas av en bakterie som kan finnas hos gnagare, som harar, möss, sorkar och fjällämlar. Den sprids bland annat via mygg, fästingar och smittat vatten.

Sjukdomen smittar inte från människa till människa.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons