1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Ökad optimism kring brexit-avtal

Viktiga dygn väntar när både EU och Storbritannien fortfarande hoppas på en snabb uppgörelse om brexit.
Ännu fler toppmöten kan dock krävas för att få alla bitar på plats.
EU:s brexitförhandlare Michel Barnier (till höger) skakar hand med Irlands utrikesminister Simon Coveney på tisdagens EU-möte i Luxemburg.
Foto: Virginia Mayo/AP/TT

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier var både optimistisk och pessimistisk när han träffade de 27 kvarstannande medlemsländernas EU-ministrar i Luxemburg.

Redan under tisdagskvällen behövs egentligen juridiskt hållbara skrivningar om det ska gå att få ihop en färdig uppgörelse till det EU-toppmöte som väntar i Bryssel på torsdag och fredag.

– Även om det blir allt svårare att nå en uppgörelse så är det fortfarande möjligt den här veckan. Det är dags att förvandla goda avsikter till lagtext, sade Barnier till journalistkåren på plats inför mötet.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

"Inte uteslutet"

Samtalen fortsätter nu intensivt i Bryssel. EU-minister Hans Dahlgren känner av en försiktig optimism.

– Uppenbarligen har det blivit ett helt annat klimat i de här diskussionerna efter det samtal som ägde rum i Liverpool i torsdags i förra veckan mellan den brittiske premiärministern och hans irländske kollega, berättar Dahlgren för TT och Ekot efter mötet i Luxemburg.

– Nu är det så pass i alla fall att det inte är alls uteslutet att det kan bli en överenskommelse, kanske till och med under det närmaste dygnet, säger EU-ministern.

Stämningen överlag mellan Storbritannien och övriga EU har samtidigt förbättrats igen.

– Jag har själv talat med den brittiske brexitministern här på förmiddagen och det är ett lite annat tonläge nu. Jag hoppas verkligen att vi kan få ihop det här, säger Dahlgren.

Ont om tid

Rent tekniskt återstår ändå många problem att lösa, framför allt kring tullfrågorna på Nordirland och hur stort inflytande landsdelen själv ska ha över processen. Brittiske premiärministern Boris Johnson hade i måndags kväll ett långt samtal med företrädare för unionistpartiet DUP i London.

Tiden är samtidigt knapp. Mycket tyder på att ännu ett toppmöte behöver planeras in före månadsskiftet för att undvika ett avtalslöst utträde.

– Känslan är att det finns möjligheter till en överenskommelse. Om det inte går före toppmötet så ändå innan oktober månad är slut. Men det finns fortfarande en risk för att det blir en hård brexit, varnar Dahlgren.

– Vi kan inte överge våra principer som ju handlar om att bevara den inre marknadens integritet och stå upp för det tydliga önskemålet att undvika en hård gräns mellan Nordirland och Republiken Irland.

Vad säger London?

En nyckelfråga är hur det brittiska parlamentet kommer att ställa sig till en eventuell uppgörelse. Inom EU är intresset tämligen svagt till att gå med på någonting som sedan inte godkänns i London.

– Det gjorde vi ju förra gången. Då blev det en överenskommelse mellan den dåvarande brittiska regeringen och EU:s förhandlare. Sedan blev det nedröstat i parlamentet, inte bara en gång och två gånger, utan tre gånger, konstaterar Hans Dahlgren.

I London tycker sig dock den brittiska regeringens majoritetsledare i underhuset, Jacob Rees-Mogg, kunna se ett ökat stöd för en uppgörelse bland parlamentsledamöterna.

– Jag tror att det finns tillräckligt många röster nu som är för ett avtal. Det råder en speciell stämning i landet och politikerna måste vara lyhörda för den nationella känslan av att vilja gå vidare med det här, säger Rees-Mogg till radiokanalen LBC, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Läs mer

Sjukvård

Hyrpersonal hoppar av – BB stänger två salar

Verksamhetschefen: ”Vi har klarat av situationen”.

Dricksvatten

Kommunen tar bort uppmaning att koka dricksvattnet

”Kontroller visar att dricksvattnet är fullt tjänligt och därmed inte längre behöver kokas. I och med det kan vattnet användas som vanligt igen.”

Djur och natur

Högsäsong på katthotellet

Under semestern är det många som letar kattvakt. På Tingsryds katthotell finns alla bekvämligheter för den pälsbeklädda i familjen.

Ledare

Politiskt ofog på SVT

Johansson ville inte debattera något. Han var tvärtom där på villkor att få slippa.

Älmhult

Bilen kedjades fast

När bilägaren kom ut ut för att hämta sitt fordon så var framhjulet fastkedjat.

Ledare

Tig ej mer om Flam

Facebook behöver inte lämna någon förklaring till Flam utan kan kasta fram några standardiserade fraser om lämplighet.