Björk: Förhoppningsvis blivit mer van

Han missade "cutten" 2017 och 2018.
På Royal Portrush siktar Alexander Björk på att vara med under British Opens fyra speldagar.
Golf • Publicerad 15 juli 2019
Alexander Björk har fått dyrköpt erfarenhet efter några tunga upplagor av British Open, men hoppas kunna dra nytta av det i år.
Alexander Björk har fått dyrköpt erfarenhet efter några tunga upplagor av British Open, men hoppas kunna dra nytta av det i år.Foto: Christer Höglund/TT

British Open-debuten för två år sedan resulterade i åtta slag över par och majortävlingen var över redan efter två speldagar.

Den missade "cutten" på Royal Birkdale följdes sedan upp med ytterligare en miss på Carnoustie i fjol.

Där och då var resultaten tunga för Alexander Björk.

Till årets British Open på Royal Portrush, som inleds på torsdag, anser 29-åringen att cuttmissarna ändå har varit värdefulla, och att förutsättningarna nu är olika sett till hans två tidigare majortävlingar i Storbritannien.

– De tidigare gångerna när jag har kommit till British Open har det varit sjätte veckan på rad och jag har känt mig ganska trött. Nu är det bara tredje veckan och jag känner mig mycket piggare, säger han.

Mer van

Dessutom betonar Björk att han har blivit mer van vid uppståndelsen på majorarenor.

– Det blir annorlunda med den här atmosfären runt omkring, vilket är kul men jag blev lite chockad första gången som jag kom på måndagen och det var folk på plats. Det var ju knappt folk på söndagen när man spelade på challengetouren…

– En vanlig tävling har man det lugnt och skönt på måndag och tisdag. Nu är det folk över allt. Det är mer hektisk, det är fler spelare på plats, fler tränar mer och det är en annan typ av tävling som man får försöka göra så mycket man kan till en vanlig tävling, om det är möjligt.

"Optimera"

Alexander Björk ger också intrycket av att han börjar bli van med allas blickar.

Under första träningsdagen varvade han enkla stretchövningar med att kolla värden och korta videoklipp efter att bollar hade skickats iväg på rangen. Han befann sig i sin "bubbla" – precis som alla andra på rangen – och tänkte bara på vad han var tvungen att nöta på för att vara högt upp i resultatlistan.

– Det känns ganska bra men det var några drivar som jag tyckte spinner lite för mycket. Jag såg att jag träffade bollen en aning får långt ner och om jag träffar den lite högre spinner bollen lite mindre, säger han.

– Man vill så klart optimera även om det känns bra är det alltid småsaker som inte alltid är hundra, och då är det bra att kunna mäta av lite.

Tålamod

Rangen är dock ett ställe som inte kommer att besökas allt för många gångar under förberedelserna.

Björks fokus handlar mest om att få till puttningen.

– Jag har spelat lagmässigt riktigt bra de senaste två veckorna. Puttat bra men bollen har inte riktigt gått i hål, förhoppningsvis kan det lossna lite nu, säger han.

TT: Hur ska du lyckas med det?

– Det vet man ju knappt. Ibland räcker det bara att två puttar går i i början av varvet och så rinner det på. I och med att jag känner att jag puttar bra men att de inte har gått i, får jag försöka att ha tålamod, bara att jobba på små detaljer; greenläsning och kanske att bollen ska starta lite bättre.

TT: Och hur ska du lyckas behålla tålamodet?

– Jag försöker tänka på det, tänka på att ta det lugnt, inte bli arg eller frustrerad. Jag ska inte visa något om jag missar en putt utan bara knacka i den och ta nästa. Men det är inte alltid så lätt...

Anders Wallin/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.