Annons

Blågul kamp i första semin: "Mycket problem"

Sverige tävlar inte – men den första semifinalen av Eurovision Song Contest kommer inte undan svenska inslag för det.
Och det har varit en tuff start för vissa.
Eurovision Song Contest • Publicerad 13 maj 2019
Victor Crone representerar Estland i Eurovision Song Contest.
Victor Crone representerar Estland i Eurovision Song Contest.Foto: Henrik Montgomery/TT

Innan John Lundviks öde avgörs på torsdag ska tio finalister koras i den första semifinalen i Eurovision Song Contest. Den blågula fanan lär synas även där – deltävlingen innehåller flera svenska namn, såväl bakom låtarna som bredvid artisterna.

Först ut i tävlingen är Cyperns artist Tamta Goduadze. Hennes "Replay" är skriven av en helsvensk grupp bestående av Alexander Papaconstantinou, Geraldo Sandell, Viktor Svensson, Albin Nedler och Kristoffer Fogelmark. Dessutom kommer dansarna och deras koreograf Sacha Jean-Baptiste från Sverige.

Annons

Tamta berättar att den senaste repetitionen inte har gått speciellt bra, men att hon trots allt är väldigt nöjd med sina kollegor.

– Jag har världens bästa team, jag är så glad över att ha dem med mig, säger hon till TT.

Eftersom det cyprotiska tv-bolaget utser sin representant internt blir det här första gången som Tamta framför sitt nummer offentligt. Kristoffer Fogelmark gör debut som låtskrivare i Eurovision Song Contest och kommer även att köra i bakgrunden till låten.

– Det jag har märkt nu är att mycket måste stämma bakom kulisserna. Vi har repat några gånger, det har gått bra,men det är mycket att hålla koll på, säger han.

Stormen innan stormen

Tillsammans med Greklands "Better love" av Katerine Duska är Cypern förhandsfavorit i den första semifinalen. Även Australiens Kate Miller-Heidke och "Zero gravity" tippas ha stor chans att gå vidare.

Någon som balanserar på gränsen enligt oddsmakarna är svenske Victor Crone. Han representerar Estland med låten "Storm", och har haft det kämpigt de senaste dagarna.

– Vi har haft mycket problem, med det mesta. Med ljus och kameror, i en del av låten ska jag stå i en storm och det har vi haft problem med att få till, säger Crone.

Under söndagen fick han en extra repetition vilket gjorde honom lite lugnare – men inte helt.

– Jag är väldigt nervös när de första repetitionerna gick som de gick. Det gav en viss oro, man har lagt ner en hel del tid på det här, och det handlar om saker man inte kan styra över, säger han.

Lundvik favorit

I semifinalen finns även de på förhand omtalade nordiska grannarna från Island, Hatari. Gruppen beskriver sin musik som antikapitalistisk BDSM-techno och har tidigare kritiserat Israel som ett land som inte följer mänskliga rättigheter. Det uppseendeväckande bidraget ser också ut att ha god chans att gå vidare, enligt oddsen.

Men på det stora hela ser det mörkt ut för de första tävlande i Eurovision. Av de åtta förhandsfavoriterna tillhör ingen den första semifinalen. Eurovisions stora favorit är Nederländernas Duncan Laurence och hans "Arcade", följt av Sveriges John Lundvik med "Too late for love", båda från den andra semifinalen.

Sofia Sundström/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons