Annons

Blixthalt på vägarna – SMHI varnar

I söndags var det sista dagen för att byta till vinterdäck och nu kommer blixthalkan som ett brev på posten. Trafikverket uppmanar bilisterna att vara försiktiga, hålla avstånd i trafiken och inte stressa.
Väder • Publicerad 2 december 2019
SMHI varnar för ishalka i nästan hela landet. Arkivbild.
SMHI varnar för ishalka i nästan hela landet. Arkivbild.Foto: Pedersen, Terje

SMHI varnar för underkylt regn och blixthalka i nästan hela landet. Orsaken är en varmfront som rör sig in västerifrån under tisdagen.

– Det är kallt nu över hela Sverige och innan luften och vägytorna kommer upp på plussidan kommer det att vara regn som faller på kalla vägbanor, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

Annons

Till de landsdelar som inte berörs av klass 1-varningen hör bland annat Skåne och Blekinge, delar av Västsverige, Västerbottens och Norrbottens län.

Trafikverket uppmanar alla som måste ge sig ut på vägarna under tisdagen att vara försiktiga.

– Som alltid gäller det att se till att man har bra däck, håller ordentliga avstånd i trafiken, inte stressar och att man själv också håller sig uppdaterad om vad SMHI går ut med för varningar, säger Eva Rehnström, presskommunikatör på Trafikverket.

Ishalka är förrädiskt och väglaget kan variera på bara några hundra meter, enligt Eva Rehnström.

– Så det går inte bara att köra på utan man måste vara observant hela tiden när det är den här typen av väglag, säger hon.

På onsdagen har vädret slagit om och det kommer att vara milt och plusgrader ända upp till norra Norrland, enligt SMHI.

Krister Zeidler/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons