Annons

Bolsonaro ställer in New York-gala efter kritiken

USA • Publicerad 4 maj 2019
Brasiliens president Jair Bolsonaro. Arkivbild
Brasiliens president Jair Bolsonaro. ArkivbildFoto: Eraldo Peres/AP/TT

Först fick New Yorks Naturhistoriska museum kritik för att de upplät sina lokaler till en gala för att hedra Brasiliens president Jair Bolsonaro. Sedan flyttades galan från museet. Nu meddelar Bolsonaro att han struntar i att komma till New York helt och hållet.

En talesperson för Bolsonaro säger att resan nu ställs in på grund av "motstånd och avsiktliga attacker från New Yorks borgmästare och påtryckningar från intressegrupper".

Annons

Bolsonaro skulle ha fått utmärkelsen Årets person av den brasiliansk-amerikanska handelskammaren vid en galamiddag i mitten av maj. Sedan pristagaren offentliggjordes fick museet kalla fötter eftersom Bolsonaro har fått kritik för sin politik på miljöområdet och när det gäller urinvånares samhällen. Flera sponsorer har dragit sig ur, och New Yorks borgmästare Bill de Blasio har kallat Bolsonaro "en farlig man".

Protesterande har också samlats utanför det hotell i New York som är ny värd för arrangemanget och krävt att galan ska stoppas.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons