Annons

Britta Persson ger ton åt betraktande barnbok

Folk fascinerar systrarna Adbåge och i sin nya bok har de samlat dikter och porträtt av sina betraktelser. En bok som Britta Persson i sin tur har tolkat musikaliskt. Resultatet blir något för alla – barn som vuxna.
Litteratur/Musik • Publicerad 5 augusti 2019
Författarna och illustratörerna Emma och Lisen Adbåge samarbetar med musikern Britta Persson. En bok och ett musikalbum ges ut den 16 augusti.
Författarna och illustratörerna Emma och Lisen Adbåge samarbetar med musikern Britta Persson. En bok och ett musikalbum ges ut den 16 augusti.Foto: Christine Olsson/TT

Det ovanliga samarbetet inleddes efter att Britta Persson använt Emma och Lisen Adbåges bok "Halsen rapar, hjärtat slår. Rim för 0–100 år" som referenslitteratur under arbetet med en teaterföreställning och då blivit inspirerad till att göra musik till texterna.

– Jag kände att texterna var så lätta att tänka toner och låtar till. Så jag blev peppad på att ta kontakt med Emma och Lisen istället för att försöka uppfinna hjulet själv – för det finns ju redan två perfekta textförfattare, säger Britta Persson.

Annons

– Din fråga från början var: Får jag göra musik av “Halsen rapar”? Och då svarade vi: Nej, säger Emma Adbåge och skrattar.

– Nej men vi sade att Lisen och jag har en ny bok på gång om du vill vara med och skapa musik till den i stället? Och det ville du ju.

Gillar att betrakta folk

Tvillingsystrarna Emma och Lisen Adbåge har en bred produktion bakom sig, men "Halsen rapar, hjärtat slår. Rim för 0–100 år", som gavs ut 2016, var deras första gemensamma projekt. "Folk: främlingar och vänner – nån du kanske känner", som ges ut 16 augusti, är uppföljaren.

– Det är rimmande verser och temat är i jämförelse med "Halsen rapar" lite allvarligare och riktar sig lite mer uppåt i åldrarna, säger Lisen Adbåge.

I dikter och porträtt undersöker de sin delade fascination för begreppet folk.

– Både Lisen och jag är betraktare, vi tycker det är roligt att betrakta folk, en persons hållning, eller kanske hur du knyter dina skor. Folk är också ett ganska roligt begrepp: folkmusik, folköl, folkkär. Vad ligger i det begreppet? säger Emma Adbåge.

Ger röst åt de tysta

Britta Perssons musikaliska tolkning av boken, albumet "Folk – dikt och toner om personer", har gjorts tillsammans med Petter Winnberg från musikgruppen Amason och gästas, förutom av Amanda Bergman från samma grupp, även av Nino Ramsby och Sibille Attar.

– Det har varit väldigt okomplicerat. Det är skönt att göra en skiva när ingen väntar på en skiva – jag har ju inte gjort en skiva på jättelänge, säger Britta Persson.

Senast hon gav ut ett album var 2013. Att det dröjt sex år förklarar hon med att hon varit "så trött på alltihop".

– Det här var ett superbra projekt att komma igång igen med. Jag var inte sugen på att fortsätta där jag slutade, säger Britta Persson.

Annons

Hon beskriver det som ett härligt projekt utan prestationsångest. Främst har hon utgått från bokens verser.

– Jag tycker att texterna i boken är väldigt målande, de belyser verkligen olika folk. En dikt heter ju "Tyst person" och det kanske inte är det folket som kommer till tals, så det är fint att Emma och Lisen har lyft fram och gjort en dikt om tysta personer, säger Britta Person.

Emma Adbåge håller med.

– Ja, känner man inte igen sig själv som tyst person så kanske man känner igen någon i sin närhet. Eller så känner man inte igen sig alls, men får plötsligt ta del av den personens identitet eller känslor. Därför är det extra fint att Britta tagit upp den dikten som låt, säger hon.

Vill nå alla åldrar

Alla tre berättar att de under arbetets gång ofta har diskuterat vem boken och musiken ska rikta sig till.

– Man kan se på boken och skivan som att de utgår från ett barn, en yngre människas perspektiv, men att de riktar sig till alla, säger Britta Persson.

Emma och Lisen Adbåge stämmer in.

– Om man säger att något är för barn så slutar hälften att lyssna, det skrämmer folk. Då är "folk" kanske ett mer inkluderande ord, säger Emma Adbåge.

– Vi vill även att de som inte har barn ska upptäcka det här, säger Lisen Adbåge.

Oskar Carlsson/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons