Annons

Burmansson missar världscuppremiären

Freeskistjärnan Jennie-Lee Burmansson rehabtränar fortfarande efter korsbandsskadan.
Någon start i världscuppremiären i Stubai om två månader kommer det inte att bli.
Freestyle • Publicerad 12 september 2019
Jennie-Lee Burmansson. Arkivbild
Jennie-Lee Burmansson. ArkivbildFoto: Claudio Bresciani/TT

Det var i början av september i fjol som olyckan var framme för Jennie-Lee Burmansson, som blev korsbandsskadad inför världscuppremiären i Nya Zeeland varpå hela säsongen ställdes in.

– Jag skulle bara provhoppa på andra tävlingsdagen, det var det första åket, jag landade jättekort och det var väl då det gick av. Det var en så dum grej. Jag visste typ då att det var nåt som var fel, sade hon till TT i oktober i fjol.

Annons

Ett år senare är den 17-åriga stjärnan ännu inte redo för en återkomst. Redan nu går det att säga att det inte är aktuellt med världscuppremiären i österrikiska Stubai 21–23 november.

– Nej, det skulle jag inte vilja säga, säger sportchefen Stefan Karlsson.

Tillbaka efter årsskiftet?

Trovärdiga uppgifter till TT gör i stället gällande att det är mer realistiskt med en burmanssonsk comeback först efter årsskiftet – i så fall med sikte på den andra världscuptävlingen i franska Font Romeu 9–11 januari, eller den tredje i italienska Seiser Alm helgen efter.

– Hon ska ner till Österrike den 8 oktober och göra tester, så får vi se vad det ger, säger Stefan Karlsson.

– Vi får se in i december, kanske är det aktuellt att börja tävla då. Vi följer henne vecka för vecka.

Stefan Karlsson är noga med att poängtera att det inte handlar om något bakslag i rehabiliteringen för Jennie-Lee Burmansson.

– Man ska ta de här skadorna på allvar och sköta rehaben. Hon har en lång karriär framför sig och vi vill att hon ska kunna njuta av sin skidåkning, säger han.

– Det är en okontrollerad miljö som man åker skidor i, man måste vara fullgott stark för att kunna åka på en hög nivå.

"Skyndar långsamt"

Karlsson fortsätter:

– Vi skyndar långsamt, det är en bra taktik. Det är inget mästerskapsår i år, förutom ungdoms-OS i slutet av januari – men för att åka där så måste hon ha kört någon tävling innan.

Jennie-Lee Burmansson slog igenom stort för två år sedan. Hon blev som 15-åring uttagen till Pyeongchang-OS 2018 som Sveriges yngsta vinterolympier genom tiderna, och vann den totala världscupen i slopestyle.

Fredrik Scherman/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons