Annons

Bytte "glamourlivet" i Monaco mot Kläppen

Svenska snowboardstjärnan Sven Thorgren är färdig med "glamourlivet" i Monaco.
I Kläppen har han hittat hem – och snickrat ihop en replift på tomten.
Snowboard • Publicerad 10 december 2019
Snowboardlandslagets Sven Thorgren
Snowboardlandslagets Sven ThorgrenFoto: Fredrik Sandberg/TT

Att idrottsproffs som tjänar bra med pengar lämnar Sverige för ställen som Monaco är inte ovanligt.

Det gällde även snowboardproffset Sven Thorgren. Lite ovanligare är det nog att en 25-åring väljer att lämna det där livet efter fyra år – för lugnet på hemmaplan. Thorgren har nyligen gjort precis det – han valde att flytta tillbaka till Sverige, till Kläppen utanför Sälen.

Annons

TT: Hur var livet i Monaco?

– Det var kul men det var... dels var det svårt med franskan och sedan var de snowboardpolare som jag hade där alltid på resande fot, så det var inte jättemycket roligt att göra... Mer än att gå på casino typ. Så nu har jag testat det glamourlivet, säger Thorgren.

Landslagskollegan som granne

Den lilla lägenheten i Monaco har bytts ut mot ett hus i Kläppen (och även en lägenhet i Spanien, norr om Marbella). Kontrasten är lika stor som välkommen.

– Jag har växt upp i hus och min familj har bott på hästgård, så jag tror att man vill ha det livet lite mer. Och sen är det väldigt kul för jag har typ de bästa träningsmöjligheterna jag kan ha i hela världen och sedan har Måns (Hedberg) köpt hus som han håller på att renovera två minuter från mig.

"De bästa träningsmöjligheterna i världen" består dels i att ha Malungs skidgymnasium samt Kläppens skidanläggning runt knuten. Men också i en egensnickrad replift hemma på tomten.

– Jag behövde en lift, då fick man vara lite arrangör. Det var riktigt kul, säger Thorgren.

– Det är liksom en liten backe bara för att jag ska kunna köra "rails", så jag har två-tre "rails" efter varandra och sedan har jag räknat ut att om liften går i 12 kilometer i timmen så på fyra minuter kan jag köra tio varv, så det blir väldigt mycket träningsrepetitioner på "rails"-trick.

TT: Du bjuder in landslagskompisarna nu?

– Absolut, de får komma.

TT: Hur stolt är du när du tittar på den där liften?

Annons

– Riktigt stolt. Det är det bästa jag gjort, säger Thorgren med ett stort leende.

Taggad på OS

Tankarna på att flytta hem kom efter tunga skadeperioder som gjorde att han missade OS i Sydkorea 2018.

– Efter skadorna var jag inte riktigt nöjd med min livssituation, att inte känna mig riktigt hemma i Monaco. Jag fick en uppenbarelse där när jag varit skadad, att göra det jag tycker om bäst.

Sedan skadorna har han dock visat att han är tillbaka med besked. I comebacken i världscupen för ganska exakt ett år sedan (han gjorde comeback i X-games redan i maj 2018) vann Thorgren tävlingen i Peking. Han följde upp den segern med en tredjeplats på X-games i Aspen i januari i år, en andraplats på US Open i mars och nu senast ett silver på X-games i Oslo i augusti.

I år är de största målen X-games i USA i januari och i Kina i februari. Men redan nu finns tankarna på OS i Peking 2022 där.

– Jag är riktigt taggad för det och det är två medaljchanser så det gör det extra kul.

Just Peking är också platsen för veckans världscuptävlingar (kval i big air på torsdag, final på lördag), där Sven Thorgren och Niklas Mattsson är de svenska hoppen.

Marie Carlsson/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons