Annons

"Då kände vi att vi är förebilder"

Magdalena Eriksson och Pernille Harder utbytte en kyss inför öppen ridå under fotbolls-VM i Frankrike.
Det fotbollsspelande paret hade då ingen aning om att det skulle leda till ett stort genomslag världen över.
Fotboll • Publicerad 7 augusti 2019
Magdalena Eriksson. Arkivbild.
Magdalena Eriksson. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Sedan den gemensamma tiden i damallsvenska Linköping har den svenska landslagsbacken Magdalena Eriksson, 25, och danska världsstjärnan Pernille Harder, 26, varit öppna med att de är ett par.

Således var det fullt naturligt för dem att omfamna varandra och ge varandra en kyss efter att Sverige hade slagit ut Kanada i åttondelsfinalen i VM. Bilder fångade när Eriksson gick mot läktaren för att möta upp Harder som i svensk landslagströja var på plats på Stade de France för att stötta sin flickvän.

Annons

– Vi var inte ens medvetna om att någon hade tagit en bild på oss, säger Eriksson när paret intervjuas av den brittiska tidningen The Guardian.

"Det var galet"

Hon medger att hon aldrig hade kunnat föreställa sig vilket signalvärde bilderna skulle få. Det tog inte lång tid innan de båda spelarna på sina sociala medier märkte av att de orsakat stor uppståndelse.

– Det var galet. Bilden twittrades runt över hela världen. Argentina, Brasilien... Vi har alltid bara varit naturliga och inte tänkt så mycket på att tillsammans vara en inspiration för andra, säger Pernille Harder.

– Men när vi såg det fotot och kommentarerna runt det så kände vi verkligen: "Vi är förebilder". Vi fick meddelanden från massor av unga människor, folk i vår egen ålder och även äldre.

Eriksson säger sig ha kommit till insikt med hur mycket de som par kan hjälpa andra som vill komma ut som öppet homosexuella.

– Jag tror att det var då jag förstod hur stort behov det finns av förebilder, med tanke på vilket stort genomslag det fick och hur många som skrev till mig på Instagram. De sade hur mycket de såg upp till oss och hur mycket vi har hjälpt dem. Då insåg jag att vi är väldigt starka tillsammans. Tidigare hade vi inte sett på oss själva på det sättet.

Herrfotbollens tur

Nu hoppas hon att något liknande kan ske inom herrfotbollen där betydligt färre spelare är öppet homosexuella.

– Om du tittar på fotot från VM och hur mycket stöttning vi fick – föreställ dig då hur det skulle vara om det vore manliga spelare. Det skulle vara massivt. Men det känns som att vi måste bryta normen innan det händer, tyvärr. Herrfotbollen har tagit en annan väg och det är väldigt svårt för spelare att komma ut. Förhoppningsvis har normen förändrats tills dess att dagens ungdomar har vuxit upp.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons