Duflo: Vi försöker hitta roten till problemen
"Årets pristagare har introducerat ett nytt angreppssätt för att få tillförlitliga svar på hur man kan bekämpa global fattigdom", skriver Kungliga Vetenskapsakademien i sitt pressmeddelande.
Det handlar exempelvis om att dela upp den stora frågeställningen kring fattigdom i mindre, som exempelvis vilka specifika åtgärder som är mest effektiva för att förbättra skolresultat och barns hälsa.
– Målet med vår forskning är att arbetet med fattigdomsbekämpning ska bygga på vetenskapliga bevis. Ofta blir människor i fattigdom reducerade till karikatyrer, och människorna som försöker hjälpa dem förstår inte de djupt bakomliggande faktorerna, säger Esther Duflo, som blir uppringd under presskonferensen vid Kungliga Vetenskapsakademien
– Låt oss angripa problemen ett och ett för att bättre förstå de verkliga problemen bakom dem.
Hon säger att hon är ödmjuk inför att ha tilldelats priset.
– Jag trodde inte att man kunde få priset innan man var betydligt äldre än någon av oss är, säger hon.
"I mitten av 90-talet visade Michael Kremer och hans kollegor hur kraftfullt detta tillvägagångssätt kan vara genom en rad fältexperiment som testade olika åtgärder för att förbättra skolresultaten i västra Kenya. Abhijit Banerjee och Esther Duflo, ofta tillsammans med Michael Kremer, fortsatte att arbeta på liknande sätt i andra länder och med andra frågor", skriver Kungliga Vetenskapsakademien.
Riksbankens ekonomipris till minnet av Alfred Nobel har delats ut sedan den svenska centralbankens 300-årsjubileum 1969. Bland de 81 pristagarna hittills finns en kvinna, Elinor Ostrom, som fick dela priset med Oliver Williamson 2009.