Annons

FN-chef frustrerad över långsamt klimatarbete

Han uppmanar de största utsläpparna i världen att anstränga sig mer.
Klimat • Publicerad 2 december 2019
FN:s generalsekreterare Antonio Guterres tycker inte att de stora utsläpparna i världen gör tillräckligt.
FN:s generalsekreterare Antonio Guterres tycker inte att de stora utsläpparna i världen gör tillräckligt.Foto: Paul White/AP/TT
Unga människor demonstrerar för klimatet i Berlin i fredags. Arkivbild.
Unga människor demonstrerar för klimatet i Berlin i fredags. Arkivbild.Foto: Michael Sohn/AP/TT
Unga människor kräver att regeringar runt om i världen ska agera mot klimatförändringarna. Arkivbild.
Unga människor kräver att regeringar runt om i världen ska agera mot klimatförändringarna. Arkivbild.Foto: Michael Sohn/AP/TT

FN-chefen uttrycker frustration över att det går så långsamt att minska utsläppen av växthusgaser. Särskilt frustrerad är han över att de stora utsläpparna i världen inte gör tillräckligt.

– Utan fullt engagemang från de största utsläpparna kommer alla våra ansträngningar att undermineras, säger han inför delegater från nära 200 länder.

Annons

En rad regeringschefer fanns på plats på invigningen, men flera tungviktare som exempelvis Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Angela Merkel saknades. Inte heller statsminister Stefan Löfven (S) var där.

Däremot deltog EU-kommissionens nya ordförande Ursula von der Leyen, som har lovat "en grön giv". Hon vill höja EU:s klimatambitioner och ska nästa vecka presentera nya klimatförslag.

Höjda ambitioner

Ett 70-tal länder har ställt sig bakom målet att vara klimatneutrala till 2050. Men Guterres vill att fler G20-länder, som står för tre fjärdedelar av de globala utsläppen, ska ansluta sig.

– De största utsläpparna måste göra mer, säger Guterres.

Till de största utsläpparna i världen hör Kina, USA, Indien, EU, Japan och Ryssland.

När årets upplaga av FN:s klimatmöte – COP25 – nu drar i gång är det inte mycket som går åt rätt håll. Koldioxidutsläppen minskar inte och fortfarande görs stora investeringar i kolkraft. Ska länderna uppnå målet om att begränsa den globala temperaturökningen till under 2 grader – och helst 1,5 grad – måste rejäla insatser göras.

Trots att inga nya klimatmål ska förhandlas fram på mötet kommer trycket utifrån vara hårt på att världens regeringar visar upp en starkare vilja att minska utsläppen.

I fredags demonstrerade unga människor över hela världen för klimatet. De kräver att regeringar och politiker ska hålla vad de lovade när de enades om Parisavtalet för snart fyra år sedan.

Klimatdiplomati

Men det är först nästa år som länderna måste leverera sina skärpta, nationella klimatplaner. I Madrid handlar förhandlingarna till stor del om regler och detaljer för att länderna praktiskt ska kunna genomföra Parisavtalet. På förhand ser det ut som att den knivigaste frågan blir att komma överens om regler för utsläppshandel mellan länder. En annan komplicerad fråga gäller hur skador på grund av klimatförändringar ska hanteras.

Men utanför förhandlingsrummen väntas diplomati och diskussioner pågå för att få länderna att höja sina klimatambitioner, om inte förr så i sina klimatplaner för 2020.

Maria Davidsson/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons