Danmark vill ta passet från IS-stridande

Danmark • Publicerad 14 oktober 2019
Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) vill kunna frånta IS-stridande deras danska medborgarskap. Arkivbild
Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) vill kunna frånta IS-stridande deras danska medborgarskap. ArkivbildFoto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix/TT

Danskar som slagits för IS eller andra militanta grupper utomlands ska kunna bli av med sitt danska medborgarskap. Förslaget, som nu ska snabbehandlas i folketinget, gäller bara personer med dubbelt medborgarskap. Den som är enbart dansk medborgare berörs inte.

Det är mot bakgrund av den senaste tidens utveckling i norra Syrien som den danska regeringen vill få rätt att dra in passet för personer medan de befinner sig i utlandet. Det finns farhågor för att Turkiets offensiv ska leda till att IS-medlemmar som suttit fängslade ska kunna fly.

– Det finns risk att de kurdiskkontrollerade IS-lägren i gränsområdet bryter samman och att utländska stridande med danskt medborgarskap söker sig mot Danmark, säger statsminister Mette Frederiksen (S).

Förslaget om skynda igenom lagändringen har stort stöd i folketinget.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.