Annons

Dansk statsminister ber barnhemsbarn om ursäkt

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) har framfört en offentlig ursäkt till de tidigare barnhemsbarn som utsatts för våld och vanvård i statens vård.
Danmark • Publicerad 13 augusti 2019
Statsminister Mette Frederiksen omfamnar Poul-Erik Rasmussen, ordförande i föreningen Godhavnspojkarna, som länge krävt en offentlig ursäkt från den danska staten.
Statsminister Mette Frederiksen omfamnar Poul-Erik Rasmussen, ordförande i föreningen Godhavnspojkarna, som länge krävt en offentlig ursäkt från den danska staten.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau/TT

– För dåtiden, för nutiden och för vår gemensamma framtid så vill jag se alla i ögonen och säga det enda rätta: Förlåt, sade statsministern från talarstolen.

Hon var märkbart rörd och fick flera gånger vända sig bort under talet.

Annons

Ursäkten riktas mot barn som från 1940-talet och in på 1970-talet for illa på de 19 barnhem som granskades i den så kallade Godhemsrapporten 2011. Rapporten är uppkallad efter uppfostringsanstalten Godhavn på Nordsjälland, där hundratals danska pojkar omhändertogs under 1960-talet. I rapporten slogs fast att barnen på Godhavn utsatts för systematisk misshandel, sexuella övergrepp och medicinska experiment.

Danny Christiansen, en av dem som utsattes för våld och sexuella övergrepp på flera barnhem, säger att ursäkten betyder mer än han trodde, men att det inte räcker. Han tänker gå vidare med krav på ekonomisk ersättning.

– Jag tycker att det ger mer tyngd åt orden, säger han.

Flera tidigare statsministrar har avvisat kravet på en ursäkt, som föreningen Godhavnspojkarna drivit i flera år.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons