Annons

Dödligheten i hjärtinfarkt fortsätter minska

Medicin • Publicerad 11 december 2019
Färre drabbas och dör av hjärtinfarkt. Arkivbild.
Färre drabbas och dör av hjärtinfarkt. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Antalet personer i Sverige som drabbas och dör av hjärtinfarkt minskar stadigt, enligt Socialstyrelsen. I fjol insjuknade cirka 24 800 personer i hjärtinfarkt, och drygt 5 800 personer avled. Det är en minskning med cirka 35 respektive 56 procent jämfört med siffror från 2002.

"Det är flera faktorer som ligger bakom den positiva utvecklingen att allt färre insjuknar och dör av hjärtinfarkt. Bland annat beror det på att färre röker och att behandlingen av riskfaktorer såsom högt blodtryck och höga blodfettsnivåer har förbättrats. Det akuta omhändertagandet och behandlingen av dem som insjuknar har också förbättrats", säger Urban Nylén, medicinskt sakkunnig vid Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Annons

Män drabbas oftare av hjärtinfarkt än kvinnor, men skillnaden mellan könen har minskat över tid.

Hjärt- och kärlsjukdomar är däremot fortsatt de vanligaste dödsorsakerna bland både män och kvinnor i Sverige, enligt statistik från Socialstyrelsen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons