Annons

WHO: Virushotet har inte förvärrats

Dödssiffrorna i virusutbrottets Kina skrivs upp rejält sedan myndigheterna börjat använda en ny diagnosmetod. WHO tolkar dock inte siffrorna som att virushotet förvärrats.
Ett första dödsfall har registrerats i Japan.
Coronavirus • Publicerad 13 februari 2020
Foto: 
Patienter och vårdpersonal på en intensivvårdsavdelning i den värst drabbade staden Wuhan.
Patienter och vårdpersonal på en intensivvårdsavdelning i den värst drabbade staden Wuhan.Foto: AP/TT

De senaste dagarna har statistiskkurvorna över antalet smittade och döda i det nya coronaviruset sett ut att plana ut. Men nya officiella siffror från den värst drabbade Hubeiprovinsen bryter skarpt trenden.

Ytterligare 242 avlidna och 14 840 fler sjukdomsfall registrerades under torsdagen in från Hubei. Det innebär att viruset nu totalt har krävt minst 1 360 människors liv i Kina, enligt landets officiella siffror.

Annons

WHO ser ingen markant förändring i mönstret för dödlighet eller allvarlighetsgrad.

– Den ökningen ni har sett under de senaste 24 timmarna beror till stor del på en förändring i hur fallen rapporteras, säger Michael Ryan, chef för WHO:s program för hälsonödläge, vid en pressträff i Genève.

– Bortsett från fallen på kryssningsfartyget Diamond Princess ser vi ingen dramatisk ökning av antalet fall utanför Kina, fortsätter han.

På fartyget rapporterades 44 nya fall på torsdagen. Därmed har totalt 219 insjuknat på fartyget som ligger i karantän i hamnen i Yokohama i Japan.

Datortomografi

Myndigheterna i Hubei förklarar att ökningen – den kraftigaste hittills i den dagliga sammanställningen av nya fall – till stor del beror på en ny diagnosmetod. Tidigare har man endast dokumenterat sjukdomsfall genom laboratorietester där ribonukleinsyra (rna) analyseras för att hitta spår av viruset. Men nu godkänner man även datortomografi av lungor för att hitta spår av sjukdomen, en enklare och snabbare diagnosmetod.

Myndigheterna uppger också att man tittat på tidigare misstänkta fall som man nu reviderat diagnosen för, vilket tycks innebära att torsdagens ökning alltså kan innehålla äldre fall som tidigare inte kunnat bekräftas.

I Hubeiprovinsen, där epidemin startade i slutet av förra året, har nu över 48 000 personer konstaterats bära på viruset, som fått namnet sars-cov-2. Totalt i Kina har nästan 60 000 människor smittats.

Sparkas efter kritiken

Efter växande kritik mot hur virusutbrottet hanterats har kommunistpartiets lokala ledare i provinsen Hubei och i staden Wuhan, Jiang Chaoliang och Ma Guoqiang, nu sparkats, rapporterar statliga medier. De är de högst uppsatta att avskedas i epidemins kölvatten.

Ma Guoqiang har i en tv-intervju medgett att smittspridningen hade kunnat begränsas mer om motåtgärder satts in tidigare.

Den tidigare borgmästaren i Shanghai, Ying Yong, tar över posten som kommunistpartiets ledare i Hubei medan toppositionen i Wuhan tillträds av Wang Zhonglin, tidigare starke man i provinsen Shandongs huvudstad Jinan.

Annons

Bedömare beskriver båda som obrottsligt lojala med Xi Jinping.

Dödsfall i Japan

Enligt presidenten går försöken att begränsa spridningen åt rätt håll.

Men Världshälsoorganisationen (WHO) motsäger Kinas försäkran om att epidemin bör kulminera inom några veckor.

– Jag tror att det är alldeles för tidigt att sia om början, mitten och slutet på denna epidemi just nu, sade Michael Ryan vid gårdagens pressträff.

Under torsdagen rapporterades det första dödsfallet i virusutbrottet från Japan. Det rör sig om en kvinna i 80-årsåldern, enligt landets hälsominister. Tidigare har två personer utanför Fastlandskina dött efter att ha smittats med viruset, en i Filippinerna och en i Hongkong.

Även om viruset upptäckts i över 20 länder är det globala utbrottet än så länge relativt begränsat. Av totalt 60 349 bekräftade fall globalt har 59 822 rapporterats in från Fastlandskina.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons