Annons

Dödsskjutens familj får miljonskadestånd

USA • Publicerad 4 maj 2019
40-åriga Justine Damond dödades bara en månad före sitt planerade bröllop. Arkivbild.
40-åriga Justine Damond dödades bara en månad före sitt planerade bröllop. Arkivbild.Foto: Aaron Lavinsky/AP/TT

Myndigheterna i den amerikanska staden Minneapolis har nått en förlikning i fallet med den kvinna som sköts till döds av polis för knappt två år sedan.

Enligt stadens borgmästare Jacob Frey får kvinnans familj 20 miljoner dollar – motsvarande 190 miljoner kronor – i skadestånd, vilket är det högsta beloppet i stadens historia.

Annons

– Detta är inte en seger för någon, utan mer ett sätt att för vår stad att gå vidare, sade Frey vid en presskonferens.

Familjen säger att två miljoner dollar av summan kommer att skänkas till en organisation för att bekämpa vapenvåld i staden.

Den 40-åriga yogainstruktören Justine Damond sköts till döds i juli 2017 efter att ha larmat polisen om ett misstänkt våldtäktsförsök på gatan intill. När Damond mötte polisbilen på gatan blev hon skjuten i magen och dog på platsen. Polisen som sköt, 33-årige Mohamed Noor, dömdes nyligen för mord av tredje graden och dråp. Enligt försvaret såg Noor hur Justine Damond höjde sin högra arm och hörde sedan en hög smäll, vilket fick honom att tro att han och hans kollega blev attackerade.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons