Annons

Döms för IS-stöd – utvisas från Danmark

Danmark • Publicerad 6 december 2019
Köpenhamns byret (tingsrätt) dömer tre män till fängelse för att bland annat ha försett IS med drönare. En av männen ska också utvisas från Danmark. Arkivbild.
Köpenhamns byret (tingsrätt) dömer tre män till fängelse för att bland annat ha försett IS med drönare. En av männen ska också utvisas från Danmark. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Tre män i Danmark döms till fängelse för att försett terrororganisationen IS med drönare och annan teknisk utrustning. En av de dömda ska utvisas efter det fyra år långa fängelsestraffet, trots att han bott 31 år i Danmark och har fru och två barn där.

Domstolen, Köpenhamns byret, var oenig när det gällde utvisningen, men en majoritet av ledamöterna röstade för, bland annat med hänvisning till att avlyssning visat att mannen saknar respekt för grundläggande demokratiska värderingar.

Annons

Mannen som ska utvisas är kurd och turkisk medborgare.

De övriga två dömda är danska medborgare. De döms till fängelse i tre och ett halvt år respektive två och ett halvt år. Båda har genomfört över 30 inköp för IS räkning, enligt domen.

Alla de tre dömda männen har nekat, men de har ännu inte tagit ställning till om domen ska överklagas.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons