Drömstart av AIK borta mot Sheriff Tiraspol

AIK fick en drömstart borta mot Sheriff Tiraspol i tredje kvalomgången till Europa League. Man hade 2–0 redan efter en kvart och vann matchen med 2–1.
Lika bra gick det inte för IFK Norrköping som fick 1–1 hemma mot Hapoel Beer-Sheva från Israel.
Fotboll • Publicerad 8 augusti 2019
Kolbeinn Sigthórsson. Arkivbild.
Kolbeinn Sigthórsson. Arkivbild.Foto: Nils Petter Nilsson/TT

Att bortamål är viktiga, det vet AIK, om inte tidigare så efter att ha åkt ut mot Maribor i Champions League-kvalet förra veckan på färre bortamål. Drömmen inför mötet med moldaviska Sheriff Tiraspol i tredje kvalomgången var förstås att få med sig minst ett. Och det blev bättre än så.

Redan efter tolv minuter tog AIK ledningen sedan Kolbeinn Sigthórsson fått bollen i mitten från Tarik Elyounoussi och vänt om mot mål, men när Sheriffs back Andrej Lukic försökte rensa bort bollen satte han den i eget mål.

Isländskt nickmål

Bara två minuter senare kunde Sigthórsson själv få bollen i mål när han nickade in 2–0 på Anton Salétros inlägg.

– Otroligt stark start på matchen vilket är nytt för oss sett till de två tidigare omgångarna när vi släppt in mål i starten. Nu gör vi två tidiga mål i stället och det är det som gör att vi tar med oss ett ganska bra resultat hem, säger Linnér till Expressen.

Tio minuter in i andra halvlek fällde Panajotis Dimitriadis en Sheriffspelare och domaren dömde straff. En straff som Linnér var mycket nära men Jurij Kendysj pricksköt nere vid stolproten. Hemmalaget fick allt mer av spelet och med 20 minuter kvar var Gabrijel Boban när att kvittera men skottet gick strax utanför.

– Vi har vissa svackor i matchen som vi måste se hur vi kan undvika i kommande matcher. Större delen av andra halvlek var svag från oss, säger Linnér.

Returmötet spelas på Friends arena på torsdag nästa vecka. Skulle AIK ta sig vidare till playoff väntar förloraren mellan skotska mästaren Celtic eller rumänska Cluj.

Tufft för Peking

IFK Norrköping tog ledningen på Idrottsparken mot Hapoel Beer-Sheva genom Maic Sema, nyförvärvet från Gif Sundsvall, i början av andra halvlek. Simon Thern petade fram bollen och Sema satte skottet lågt och välplacerat, vilket var hans första mål i Norrköpingströjan.

– Vi gör en bra match och hade bud på flera mål, säger Sema till Viaplay.

Men bara minuter senare kvitterade gästerna när Eden Shamir nickade in kvitteringen.

– Synd att vi inte kunde hålla ledningen längre.

Gästerna var också nära att göra 2–1 på en frispark på tilläggstid. Men 1–1 innebär ett tufft utgångsläge för Norrköping inför returen i Israel om en vecka.

– Det blir en svår match, säger Sema som dock tror på avancemang.