Annons

Duplantis över sex meter – igen

Stavhopparen Armand Duplantis satte nytt världsårsbästa med ett hopp på sex meter på en tävling i Fayetteville, Arkansas i USA.
Friidrott • Publicerad 12 maj 2019
Armand Duplantis. Arkivbild.
Armand Duplantis. Arkivbild.Foto: Geert Vanden Wijngaert

Efter 6,05-hoppet som gav EM-guldet i Berlin förra sommaren är detta "Mondos" näst bästa tävlingsresultat i karriären.

Sexmetershoppet är inte bara årsbästa för den svenske 19-åringen utan även nytt banrekord, liksom collegerekord. Det gamla collegerekordet på 5.98 sattes av Lawrence Johnson 1996 – tre år innan Armand Duplantis föddes. Fyra år efter sitt collegerekord tog samme Johnson silver vid sommar-OS i Sydney.

Annons

21 hoppare deltog i tävlingen i Fayetteville, som blev en utdragen historia – tre timmar och tjugo minuter, skriver . Duplantis fick vänta i över två timmar innan han äntrade tävlingen med ribban på 5,45 meter.

Han stod över 5,55 och klarade 5,63 i första försöket. Duplantis siste konkurrent försvann på 5,71 meter och i 19-åringens tredje hopp för dagen, 5,81, satte han nytt tävlings- och banrekord.

Efter det höjdes ribban till sex meter, vilket Duplantis klarade i tredje försöket.

I augusti i fjol hoppade Armand Duplantis under EM i Berlin som förste svensk över sex meter.

Armand var inte den enda i Duplantisfamiljen som hade en bra dag på jobbet. Storebrorsan Antoine Duplantis, som spelar baseball för collegelaget LSU Tigers, tog sitt lag till seger med en home run och lokala medier hyllar och förundras på sociala medier över brödernas framgångar under samma kväll.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons