Annons

Dyr låtstöld för Katy Perry

Musik • Publicerad 2 augusti 2019
Rapparen Marcus Gray blir nästan 2,8 miljoner dollar rikare.
Rapparen Marcus Gray blir nästan 2,8 miljoner dollar rikare.Foto: Damian Dovarganes/AP/TT

Nästan 2,8 miljoner dollar. Det blev notan för Katy Perry och hennes skivbolag sedan en jury i USA slagit fast att delar av hennes hit "Dark horse" är ett plagiat, skriver flera medier.

Låten är skriven och producerad av bland andra svenske Max Martin.

Annons

– Skaparna av "Dark horse" anser att det här är en parodi på rättvisan, ropade advokaten Christine Lepera utanför domstolsbyggnaden, och lovade att överklaga domen.

Juryn övertygades om att delar av ljudbilden kom från sången "Joyful noise" av den kristne rapparen Marcus Gray, känd under artistnamnet Flame, uppger CBS.

Perry vittnade själv under rättegången och hävdade att "Dark horse" till fullo var ett originalverk. Hon säger att den kom till när hennes samarbetspartners spelade upp olika instrumentella stycken, med förhoppningen att sätta fart på hennes kreativitet.

Juryn tyckte dock att en återkommande slinga helt klart kommit från "Joyful noise".

"Dark horse" inbringade 31 miljoner dollar för skivbolaget Capital Records.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons