Annons

Londondådet sätter spår i valdebatten

Storbritanniens frigivningsregler ska ses över efter dådet i London. Enligt premiärminister Boris Johnson är attentatet ett bevis på att de inte fungerar.
Oppositionen håller inte med och hävdar i stället att uppföljningen efter frigivning måste bli bättre.
Storbritannien • Publicerad 1 december 2019
Brittiska frigivningsregler har blivit föremål för debatt efter terrordådet i London under fredagen. Justitiedepartementet ska nu genomföra en översyn. Arkivbild.
Brittiska frigivningsregler har blivit föremål för debatt efter terrordådet i London under fredagen. Justitiedepartementet ska nu genomföra en översyn. Arkivbild.Foto: Alberto Pezzali/AP/TT

Bara ett dygn efter det att 28-årige Usman Khan med kniv högg ihjäl två personer, båda tidigare elever vid University of Cambridge, och skadade ytterligare tre blev attentatet en del av den pågående brittiska valrörelsen. När premiärminister Boris Johnson besökte platsen för dådet under lördagen valde han att ifrågasätta frigivningen av Khan förra året.

Lite senare meddelade regeringen att justitiedepartementet ska granska systemet med frigivningar. Så många som 70 fall kan bli föremål för departementets översyn, enligt BBC.

"Absurt och motbjudande"

Annons

Att någon "så farlig" som Khan kunde släppas efter åtta års fängelse är "absurt och motbjudande", säger Boris Johnson i en intervju under söndagen, i vilken han kritiserade tidigare beslut om att tillåta automatiska frigivningar.

– Jag var emot det både 2003 och 2008 och nu när jag är premiärminister kommer jag se till att personer som begår allvarliga sexualbrott eller gör sig skyldig till våldsamma terrorhandlingar inte släpps i förtid, säger han till BBC.

Innan dess hade Johnsons motståndare i det stundande valet, Labourpartiets ledare Jeremy Corbyn, ifrågasatt premiärministerns uttalande om förtida frigivning. Corbyn anser inte att dömda terrorister nödvändigtvis måste avtjäna hela sitt straff.

– Det beror på omständigheterna och själva domen, men också på vad de har gjort i fängelset, säger Corbyn i en intervju med Sky News.

Dåd på samma plats

– Jag tror att det behövs en granskning av hur vårt fängelsesystem fungerar men framför allt av vad som händer med dem efter frigivning.

På nästan exakt samma plats som fredagens dåd, på och i närheten av London Bridge, utfördes ett liknande attentat för knappt två och ett halvt år sedan. Då, i juni 2017, dödades åtta personer som antingen kördes över med en skåpbil eller höggs ihjäl med kniv av tre attentatsmän.

Det är fortfarande inte känt varför Usman Khan genomförde dådet på London Bridge. Terrorgruppen IS har sagt sig ligga bakom attentatet, något som inte bekräftats av brittisk polis. Khan frigavs villkorligt från fängelse i december förra året för delaktighet i en terrorcell som planerade attentat på brittisk mark.

Efter fredagens dåd har en tv-intervju med Khan från 2008 spridits i flera medier. I den förnekar han att han skulle vara terrorist, något som alla som känner honom i hemorten Stoke kan intyga, enligt Khan.

Julius Bengtsson/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons