Eirik Stubø går – oro för Dramatens framtid
Efter ett extrainsatt krismöte med personalen på Dramaten på måndagen står det klart att Eirik Stubø måste lämna sitt jobb som vd och teaterchef. Samtidigt har styrelsen utsett nuvarande vice vd Maria Groop Russel till ny vd med omedelbar verkan.
Styrelsen anser att teatern behöver en omstart på de områden som rör arbetsmiljö, något man tror sker bäst med en ny vd.
"De senaste veckornas massiva uppmärksamhet kring Dramaten och arbetsmiljöfrågor har påverkat många och varit påfrestande för hela verksamheten. Och jag har under de senaste dagarna förstått att jag inte har tillräckligt stort förtroende hos tillräckligt många i personalen", säger Stubø i det pressmeddelande som gick ut under måndagen.
Systematiskt arbetsmiljöarbete
Maria Groop Russel tänker driva arbetet kring arbetsmiljön mer systematiskt än tidigare, och på en presskonferens säger hon att det även finns en stor oro efter den senaste tidens turbulens.
– Det finns en oro och sorg på Dramaten i dag när det gäller konstens plats, en oro som verkligen är befogad. Det är enormt viktigt att vi tar det vidare, det kommer vi behöva prata om, säger hon.
Arbetet med att rekrytera en ny teaterchef/konstnärlig ledare inleds omedelbart, och styrelseordförande Ulrika Årehed Kågström betonar på presskonferensen att det är avgörande att den processen blir kort. Hon säger även att hon hoppas att Eirik Stubø, som har sex månaders uppsägningstid och ett avgångsvederlag på tolv månader inskrivet i sitt avtal, återkommer till teatern som regissör "i närtid".
Kris efter dokumentär
Bakgrunden är den kris som har drabbat Dramaten efter att SVT-dokumentären "Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är" visades i slutet av mars. Den skildrade Nilssons liv som artist, men också den tid under mitten av 90-talet då hon misshandlades av en man hon hade en relation med. I sociala medier blev hashtaggen #brinnförjosefin en av de mest diskuterade.
Dokumentärens producent Anna-Carin Stenholm Pihl vill inte specifikt kommentera Stubøs avgång, men säger till Expressen:
– Jag har gjort en film om Josefin Nilsson, det var det jag ville göra. Låta hennes röst tala. Alla konsekvenser som kommer av det, det ligger utom min kontroll.
Kulturministerns förtroende
Efter dokumentären träffade kulturminister Amanda Lind (MP) Dramatens styrelseordförande för ett möte om hur institutionen arbetar mot trakasserier och för att skapa en trygg arbetsmiljö. I ett mejl till TT skriver hon att hon har förtroende för att styrelsen tar det arbetet på allvar.
"Hur Dramatens styrelse och ledning arbetar i verksamheten ligger hos dem. Däremot har jag inom ramen för rekryteringsprocessen till styrelserna för alla våra nationalscener prioriterat att det ska finnas kompetens att fortsatt driva arbetet för en sund och säker arbetsmiljö."
Även Teaterförbundet och flera skådespelare har uttalat kritik mot Dramatens ledning, som de inte anser har gjort tillräckligt för att följa handlingsplanen där man stipulerar nolltolerans mot trakasserier och våld.
"Agerat mer kraftfullt"
Nyligen skrev Dramatens styrelse ett internt brev till de anställda där man säger att styrelsen borde ha "agerat mer kraftfullt" när det gäller de missförhållanden som uppdagats på nationalscenen. Även under presskonferensen säger sig styrelsen ha del av skulden.
Simon Northon, ordförande i Teaterförbundet, beskriver beslutet som "dramatiskt" och konstaterar att det blir en smärtsam process för Dramaten som börjar nu när institutionen blivit av med sin konstnärliga ledare. Däremot tycker han att styrelsen har fattat rätt beslut utifrån omständigheterna.
– Jag sitter inte med samma information som styrelsen, men utifrån mitt perspektiv och utifrån det jag tagit del av verkar de ha gjort den enda möjliga bedömningen, även om det är svårt att säga "hurra". Det finns ingen riktig vinnare i en sådan här fråga, men nu kan Dramatens förändringsarbete få ny fart, säger han.