Annons

Nyrekrytering av personal hos Nevs skjuts upp

Nyanställningen av flera hundra personer vid Nevs i Trollhättan skjuts ut.
Nevs skulle börja bygga elbilar åt det tyska bolaget Sono Motors hösten 2020. Men bolaget har fått ekonomiska problem och byggstarten skjuts fram ett år, rapporterar .
Ekonomi • Publicerad 4 december 2019
Nyanställningen av flera hundra personer vid Nevs i Trollhättan skjuts ut. "Nyanställningarna skjuts på framtiden. Det vi hade tänkt göra längre fram gör vi ännu längre fram", säger Nevs kommunikationschef Fredrik Fryklund,
Nyanställningen av flera hundra personer vid Nevs i Trollhättan skjuts ut. "Nyanställningarna skjuts på framtiden. Det vi hade tänkt göra längre fram gör vi ännu längre fram", säger Nevs kommunikationschef Fredrik Fryklund,Foto: Nevs

Elbilsbolaget Sono Motors beslut att flytta fram produktionsstarten i Trollhättan med ett år, till september 2021, påverkar Nevs planer att rekrytera ny personal även om konsekvenserna inte blir så dramatiska.

– Nyanställningarna skjuts på framtiden. Det vi hade tänkt göra längre fram gör vi ännu längre fram, säger Nevs kommunikationschef Fredrik Fryklund till TT.

Annons

Han beklagar förseningen.

– Det är framförallt på produktionssidan vi hade behövs rekrytera personal. Tanken där var att vi kunde hjälpa till i Trollhättan där det finns ungdomar som inte kommit in på arbetsmarken och många nysvenskar som kanske inte är så duktiga på språket. Det skulle kunna vara ett värdefullt tillskott på arbetsmarknaden. På det sättet är det bara att beklaga att det blir en förseningen, säger Fryklund.

Nytt kapital

Det tyska bolaget behöver få in motsvarande runt en halv miljard kronor fram till nyår, annars är risken stor att det inte blir någon bilproduktion i Trollhättan alls, enligt Jona Christians, vd för Münchenbaserade Sono Motors.

Det nya målet är nu att den första tyska bilen ska rulla ut från i Trollhättefabriken i september 2021 och att serieproduktionen ska dra igång i början av 2022, enligt ett dokument Ekot tagit del av.

Gör väldigt ont

– Det gör väldigt ont. Det är ett års försening nu. Det gör mycket ont för oss, säger Jona Christians till radion.

Enligt de planer som presenterades i april i år skulle totalt 260 000 bilar byggas under en åttaårsperiod, där Nevs ska använda sig av hundra procent förnyelsebar energi under tillverkningen. Vid sidan av den tillverkningen planerar Nevs att med start 2022 tillverka sina egna elbilar i fabriken, runt 40 000 per år.

Fredrik Fryklund är inte orolig för de konsekvenser som beslutet får för Nevs.

– Vi står inte och faller med om vi får den här tillverkningen eller inte, säger han.

Jonas Dagson/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons