Annons

Skyddsvakt anhållen för vapenstöld

En person har anhållits misstänkt för en vapenstöld på Regeringskansliet. Den misstänkte arbetade i regeringskvarteren som skyddsvakt anställd av Securitas.
Övervakningsbolaget vill inte kommentera anklagelserna.
Brott • Publicerad 2 december 2019
En person har anhållits misstänkt för en vapenstöld på Regeringskansliet. Arkivbild.
En person har anhållits misstänkt för en vapenstöld på Regeringskansliet. Arkivbild.Foto: Jan Collsiöö/TT
"Här måste både säkerhetsföretaget och regeringskansliet se över sina rutiner", säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson. Arkivbild.
"Här måste både säkerhetsföretaget och regeringskansliet se över sina rutiner", säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Åklagaren Lucas Eriksson säger till TT att mannen greps på söndagskvällen efter att ha varit anhållen i sin frånvaro.

Polisen fick in anmälan om vapenstölden i helgen. Sedan tidigare pågår en förundersökning kring stöld av sex pistoler och specialammunition som stulits inne på Regeringskansliet. Den anmälan upprättades den 25 oktober. Enligt Dagens Juridik rör det sig om vapen för Regeringskansliets skyddsvakter i fall säkerhetsnivån höjs, till exempel vid ett terrorhot eller pågående attentat.

Annons

Den anhållne mannen misstänks för den vapenstöld som begicks i helgen.

– Men givetvis tittar man även på kopplingar till de tidigare stölderna, säger Lucas Eriksson.

"Se över rutiner"

Justitieminister Morgan Johansson säger att det är "fullkomligt oacceptabelt om detta har förekommit".

– Här måste både säkerhetsföretaget och regeringskansliet se över sina rutiner, för sådant här ska inte kunna ske, helt enkelt. Man måste gå till botten med hur det har kunnat ske och vilka rutiner som har tillåtit att det har kunnat ske. Och så måste man ändra på det. Det här skadar naturligtvis förtroendet för säkerhetsarbetet, konstaterar justitieministern.

Regeringskansliets presskommunikatör Ulrika Langels skriver i en kommentar till TT man ser mycket allvarligt på det inträffade och att man för en särskild dialog med bevakningsföretaget.

"Regeringskansliet tar alltid frågor om säkerhet på största allvar. Myndigheten har ett kontinuerligt säkerhetsarbete där vi anpassar arbetet och vidtar säkerhetsåtgärder utifrån löpande bedömningar. Hur säkerhetsarbetet i Regeringskansliet är utformat och organiserat går vi inte in på av säkerhetsskäl."

"Ordning och reda"

Även försvarsminister Peter Hultqvist (S) är kritisk.

– Det måste vara ordning och reda på vapenhantering i vårt land. Jag vet att man arbetar intensivt med det här inom Regeringskansliet, säger han till TT.

Enligt Regeringskansliets presskommunikatör gjordes polisanmälan av "leverantören av bevakningstjänster".

TT söker Securitas för en kommentar. Till Dagens Juridik säger vd Joachim Källsholm att han inte svarar på frågor om skyddsobjekt.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons