Annons

Erdogan: Vi svarar om USA straffar oss

Han tror inte att USA förverkligar sitt hot om att straffa Turkiet för köpet av det ryska luftvärnssystemet S-400, och han upprepar att affären definitivt ska bli av.
Men om Washington verkligen sätter in sanktioner kommer Turkiet att svara, säger president Recep Tayyip Erdogan.
Turkiet • Publicerad 20 juni 2019
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.Foto: AP/TT

– USA måste tänka igenom det här väldigt noga. Vi kommer att ha egna sanktioner, säger han.

Köpet av S-400 har ytterligare försurat redan ansträngda relationer mellan de båda Natoallierade. USA vill sälja det amerikanska Patriotsystemet och oroas för att installationen av S-400 gör att tekniska hemligheter kring det hypermoderna smygarflygplanet F-35 ska läcka ut.

Annons

Washington har ifrågasatt möjligheten till teknisk anpassning inom Nato för Turkiet och hotat med att stoppa samproduktionen av F-35 – men Turkiet tänker genomföra köpet.

USA hotar bland annat med att den 31 juli kasta ut alla de turkiska piloter som övar på F-35 från USA, och att stoppa vidare utbildning.

De första leveranserna av S-400 väntas enligt Erdogan under första halvan av juli. Han säger på torsdagen att han inte tror att Washington går vidare med hoten.

Erdogan säger sig ha goda relationer med USA:s president Donald Trump men att det med flera av dennes underlydande är "mycket, mycket annorlunda".

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons