Annons

EU-länder tar emot migranter från fartyg

Sex länder har erbjudit sig att ta emot migranterna som räddats av det spanskflaggade räddningsfartyget Open Arms i Medelhavet.
Sammanlagt befinner sig runt 500 migranter ombord på två räddningsfartyg.
Medelhavet • Publicerad 15 augusti 2019
Skådespelaren Richard Gere (mitten av bilden) besökte Open Arms i fredags för att visa sitt stöd för besättningen och migranterna ombord.
Skådespelaren Richard Gere (mitten av bilden) besökte Open Arms i fredags för att visa sitt stöd för besättningen och migranterna ombord.Foto: Francisco Gentico/AP/TT

Italiens premiärminister Giuseppe Conte säger att Frankrike, Tyskland, Rumänien, Portugal, Spanien och Luxemburg har kommit överens om att ta emot migranterna som befinner sig ombord på fartyget, och att de ska fördelas mellan länderna, rapporterar Reuters. För närvarande befinner sig 147 migranter ombord på Open Arms sedan de räddats på sin väg över Medelhavet från Nordafrika till EU för två veckor sedan, skriver organisationen bakom Open Arms, Proactiva Open Arms, på Twitter.

"Det lugnar dem"

Fartyget har kunnat gå in på italienskt vatten och ligger för ankar utanför Lampedusa sedan en domstol i Rom hävt ett förbud som utfärdats av Italiens högernationalistiska inrikesminister Matteo Salvini.

Annons

"De vet att det fortfarande inte finns någon hamn för dem, men det lugnar dem att se fastlandet", skriver Open Arms i ett uttalande.

Organisationens grundare har tidigare sagt att den ska begära medicinsk evakuering av samtliga migranter ombord så fort fartyget befinner sig på italienskt vatten.

Skådespelaren Richard Gere besökte Open Arms i fredags och delade ut mat och vatten för att visa sitt stöd för besättningen och migranterna ombord.

Försökte blockera på nytt

På torsdagen utfärdade Salvini ett nytt dekret för att försöka stoppa fartyget, men det blockerades av försvarsminister Elisabetta Trenta från Femstjärnerörelsen som ingår i koalitionsregeringen tillsammans med Salvinis parti Lega, skriver AFP.

"Jag fattade beslutet på fast laglig grund, och lyssnade till mitt samvete", säger Trenta i ett uttalande.

Trentas beslut återspeglar det faktum att Femstjärnerörelsen har mindre skäl än tidigare att hålla sig väl med Lega sedan Salvini flaggat för att Italien kan gå mot nyval.

Principfråga för Salvini

Försöken att hindra räddningsfartyg från att gå in i italienska hamnar har blivit en principfråga för den invandringskritiska Matteo Salvini sedan han tillträdde i juni i fjol. I förra veckan godkände Italiens senat ett regeringsdekret som chockhöjer det maximala bötesbeloppet för fartyg som olovligen tar sig in på italienskt farvatten från 50 000 till 1 miljon euro – motsvarande nästan 11 miljoner kronor. Dekretet innebär även att myndigheterna kan beslagta fartygen.

Ytterligare ett räddningsfartyg, norskflaggade Ocean Viking, befinner sig på Medelhavet med drygt 350 människor ombord i väntan på tillåtelse att gå i hamn i ett EU-land. Nästan en tredjedel av dem är minderåriga, uppger organisationen SOS Mediterranée som driver fartyget.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons