Annons

Klimatet först för ny ledning i EU

EU ska gå i frontlinjen för klimatet, lovar nya kommissionsbasen Ursula von der Leyen sedan hennes kommission haft sitt första riktiga samarbete.
Bråda dagar väntar för att leverera det som utlovats inför tillträdet och bana väg för framtidens EU.
EU • Publicerad 4 december 2019
Den nya EU-kommissionen under Ursula von der Leyen (i vitt i mitten) inför sitt första sammanträde i Bryssel.
Den nya EU-kommissionen under Ursula von der Leyen (i vitt i mitten) inför sitt första sammanträde i Bryssel.Foto: Olivier Matthys/AP/TT

Att kommissionen börjat arbeta samtidigt som årets stora klimatkonferens, COP 25, dragit igång passar perfekt för von der Leyen och hennes ledamöter.

Klimatfrågorna har redan på förhand målats upp som en av kommissionens absolut viktigaste frågor. von der Leyen själv tillbringade sin första riktiga arbetsdag i måndags på klimatkonferensen i Madrid.

Annons

– Jag är övertygad om att bara sådant som kan mätas blir gjort. Därför meddelade vi på COP 25 att vi under 2020 kommer att ha en klimatlag på plats så att det inte ska gå att vända på vägen till klimatneutralitet år 2050, förklarar hon på en presskonferens i Bryssel efter den nya kommissionens första sammanträde på onsdagen.

Miljardfond

von der Leyens klimatgeneral Frans Timmermans ska nästa onsdag lägga fram grundlinjerna i den "nya gröna giv" som kommissionen utlovat. Där ingår även en gigantisk omställningsfond för att hjälpa samhällen och områden att skapa en mer miljömässigt hållbar framtid, med hjälp av pengar från EU-budgeten och Europeiska investeringsbanken (EIB) för

– Vi arbetar på att kunna mobilisera 100 miljarder euro i investeringar under nästa budgetperiod (fram till 2027), säger von der Leyen i Bryssel.

Nästa vecka väntar också det första toppmötet för EU:s stats- och regeringschefer under von der Leyens ledning. Även här blir klimatet en tung fråga, som dessutom är starkt kopplad till huvudämnet: striden om nästa långtidsbudget för åren 2021-27.

Framtidskonferens

Samtal väntas även om den "konferens om EU:s framtid" som utlovats av von der Leyen, men där det fortfarande är oklart om hur och när och var och vad som egentligen ska diskuteras.

Tyskland och Frankrike trycker tillsammans på för att inleda redan under våren 2020 med fokus på "den demokratiska funktionen" – i praktiken om hur man ska gå vidare med tanken på transnationella listor och formella kandidater till kommissionsordförandeposten vid nästa EU-val, som ska hållas i maj 2024.

Från hösten 2020 till våren 2022 vill Paris och Berlin sedan att konferensen diskuterar politiska prioriteringar, om allt från säkerhet och migration till klimatförändringar och konkurrenskraft.

Wiktor Nummelin/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons