Annons

"Exit" tar itu med "den norska självgodheten"

Finansvärldens baksidor med droger och prostitution skildras i NRK:s succéserie "Exit".
Den är baserad på intervjuer med verkliga personer, vilka regissören Øystein Karlsen kallar för "finansvärldens Mötley Crue".
Tv • Publicerad 4 december 2019
Øystein Karlsen har regisserat och skrivit manus till den norska succéserien "Exit". Han tror att kulturen i den svenska finansvärlden liknar den norska. "Till 100 procent", säger han.Foto: Stina Stjernkvist/TT
Agnes Kittelsen, Øystein Karlsen, Ellen Helinder och Simon J Berger är aktuella med tv-serien "Exit" på SVT.Foto: Stina Stjernkvist/TT
Simon J Berger spelar den rike finansmannen Adam i "Exit".Foto: Stina Stjernkvist/TT

Ett filmklipp visar ett gäng norska finansmän som äter middag. Berusade och med blurrade ansikten berättar de om sina liv och hur det är att vara snuskigt rik. En av dem förklarar att hans fru försöker bli gravid, men att han själv har steriliserat sig i smyg för att slippa.

Klippet är inte med i "Exit", utan är en del av en lång intervju som produktionen gjorde för att samla in material till manuset. Förutom lyxbilar och dyra villor ingår kokain och sexköp i männens vardag. Med utgångspunkt i männens berättelser och ytterligare research följer "Exit" ett kompisgäng med Adam, spelad av svenske Simon J Berger, i spetsen.

"Finansvärldens Mötley Crue"

Annons

Serien har delat den norska finansvärlden. Vissa hävdar att den skildrar kulturen inom branschen korrekt, andra menar att den har helt fel.

Men vad drev de här fyra verkliga personerna att berätta om sina liv på det här sättet? Inte pengarna i alla fall, konstaterar Øystein Karlsen.

– Ofta när man intervjuar dem säger de att "det är ingenting som ger mig en kick längre, jag har gjort allt. Jag hade den fetaste bilen innan jag var 30, jag hade legat med en supermodell", vad gör du då? Det här är säkert också för att få en kick, säger han.

Skulle man däremot träffa de här människorna en och en tror Karlsen att de skulle vara charmiga.

– De flesta aktiemäklare och hedgefond-förvaltare lever på att sälja sin personlighet och på att du ska känna dig trygg med att ge dem pengarna. När man möter dem på jobb inger de tillit, men när de träffas själva är de finansvärldens Mötley Crue, säger han.

"Ingen dopar sig här"

Serien beskrivs som den mest framgångsrika i NRK:s historia – under en månads tid sågs den av över 1,3 miljoner norrmän. Øystein Karlsen tror att succén beror på att den kommer i rätt tid, eftersom det är ovanligt med självkritiska norska serier.

– Vi tänker på oss själva som ordentliga: Korruption förekommer inte, inside trading förekommer inte, trafficking förekommer inte och våra idrottsstjärnor dopar sig inte. Så det kanske var på tiden att riva ner den norska självgodheten.

På senare tid har det kommit flera serier och filmer som skildrar klassklyftor och rika människor, till exempel tv-serien "Succession", och filmerna "Joker" och "Hustlers".

– Jag tror att det blir tydligare och tydligare att vi lever i ett samhälle där det inte finns lika förutsättningar för alla människor. Den amerikanska drömmen är död för länge sedan, och det är inte så mycket bättre här. De flesta som har pengar är födda med pengar, och de blir hela tiden rikare, säger Øystein Karlsen.

"Exit" visas på SVT Play.

Sofia Sundström/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons