Annons

Experten: Riskabelt med monument över levande

Zlatan-stayn i Malmö är ovanlig. Eftersom fotbollsstjärnan lever. Det innebär alltid en risk för problematik, enligt Mårten Castenfors, chef för Liljevalchs konsthall.
Sport • Publicerad 12 december 2019
Zlatan Ibrahimovic vid avtäckningen av statyn på Stadiontorget i Malmö. Arkivbild.
Zlatan Ibrahimovic vid avtäckningen av statyn på Stadiontorget i Malmö. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Det är ovanligt att levande personer avbildas som statyer. Men sedan i höstas står en 2,7 meter hög Zlatan Ibrahimovic i brons på Stadiontorget i Malmö. Totalt är statyn cirka 3,5 meter hög och den väger omkring 500 kilo. Efter att statyn avtäcktes har den vandaliserats flera gånger, bland annat har en toasits hängts över den ena armen och någon har försökt såga av ett ben.

– Jag kan förstå den hettan, men det är oerhört tragiskt att det sker en sådan vandalism, samtidigt är det ett tecken på den betydelse konst har. Det blir så laddat att de som är arga på Zlatan försöker såga av benet, säger Mårten Castenfors, chef för Liljevalchs konsthall.

Annons

Han tycker att det är bäst att vänta med statyhyllningar tills personen som avbildas dött.

– Gör man ett monument över en levande människa så vet man ju aldrig vad den levande människan kan hitta på. Då kan det bli problematiskt. I det här fallet drabbas konstverket, säger Mårten Castenfors.

Väcker reaktioner

Flera röster har höjts om att statyn borde flyttas, bland annat har ett medborgarförslag om en flytt till Stockholm samlat över 500 underskrifter, men Mårten Castenfors hoppas att statyn får stå kvar.

– Dålig offentlig konst ser man inte. Bra offentlig konst väcker reaktioner. I den meningen kan man säga att det här är ett bra verk, för det väcker väldigt mycket reaktioner. Jag hoppas att man vårdar skulpturen, om ett år kanske man återigen ser Zlatans värde på ett annat sätt, säger han.

Kalla slipper toaring

För ett par år sedan väckte en staty över den portugisiske fotbollsspelaren Cristiano Ronaldo stor uppmärksamhet. Främst för att den anklagades för att vara ful. Statyn, som var placerad vid flygplatsen i Madeira, byttes ut mot en tydligare avbildning efter kritiken.

Även den brittiske fotbollsspelaren David Beckhamn har fått en staty utanför LA Galaxys arena i Los Angeles i USA.

I Sverige är det däremot ont om statyer tillägnade levande personer men en avbildning av skidåkaren Charlotte Kalla står i stjärnans hemby Tärendö i Norrbotten. Där har skylten vid statyn saboterats vid något tillfälle men monumentet har i princip fått stå orört.

– Men det har klätts i blommor vid något tillfälle, säger Linnea Huhta, kanslichef i Pajala kommun.

David Peterson/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons