Annons

Expertgrupp kan få undersöka nazistulen konst

Konst • Publicerad 13 augusti 2019
En stulen målning av 1800-talskonstnären Thomas Couture återlämnades tidigare i år av Tyskland till den ursprunglige ägarens arvingar. Arkivbild.Foto: Markus Schreiber/AP/TT

Sverige kan få en särskild expertgrupp för att utreda naziplundrad konst, rapporterar Sveriges Radios .

Regeringen har gett i uppdrag till Riksantikvarieämbetet att undersöka om en sådan behövs. Gruppen skulle i så fall kunna hjälpa svenska museer att utifrån internationella principer hantera konstverk som misstänks vara plundrade från sina ursprungliga ägare av Nazityskland.

Annons

– Det är ganska knepiga frågor som rör sig i gränslandet mellan juridik och moral. Ofta saknas juridisk grund för att återlämna men det finns andra grunder: moraliska och internationella konventioner att förhålla sig till, säger överantikvarie Knut Weibull på Riksantikvarieämbetet till Kulturnytt.

Senast i höstas lämnade Moderna museet tillbaka en nazistulen målning till en judisk konstsamlares efterlevande efter en segdragen process.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons