Annons

Facebooks stora lönelista stulen ur en bil

Hårddiskar med information om Facebooks lönelista, med 29 000 namn, har stulits ur en bil nära it-jättens högkvarter i Kalifornien.
USA • Publicerad 13 december 2019
Facebook och dess grundare och chef Mark Zuckerberg har drabbats av en stöld. Hårddiskar med Facebooks lönelistor, omfattande omkring 29|000 avlönade, har stulits ur en bil någonstans i närheten av högkvarteret i Menlo Park, Kalifornien. Arkivbild.
Facebook och dess grundare och chef Mark Zuckerberg har drabbats av en stöld. Hårddiskar med Facebooks lönelistor, omfattande omkring 29|000 avlönade, har stulits ur en bil någonstans i närheten av högkvarteret i Menlo Park, Kalifornien. Arkivbild.Foto: Mark Lennihan/AP/TT

Det amerikanska bolaget varnade på fredagen anställda om att hårddiskar med information om de anställdas löner har kommit i fel händer efter stölden förra månaden.

– Vi har inte sett några bevis för att informationen utnyttjats i oegentligt syfte. Det verkar röra sig om ett bilinbrott genomfört på måfå, och inte ett försök att stjäla information om anställda, säger representanter för Facebook på en fråga från nyhetsbyrån AFP.

Annons

Hårddiskarnas filer innehöll namn, kontonummer och andra personliga uppgifter på omkring 29 000 personer som stod på Facebooks avlöningslista i fjol. Hårddiskarna tillhörde en anställd på ekonomiavdelningen och borde inte ha lämnat Facebooks kontorsområde i Menlo Park i San Francisco-området i Kalifornien. Hårddiskarna låg i en påse som lämnades kvar i bilen, enligt en talesperson för företaget.

Facebook har valt att informera samtliga som fanns omnämnda i filerna, och erbjudit dem tjänster för skydd efter identitets- och kontostölder. Disciplinära åtgärder har vidtagits mot de ansvariga.

Rykten om stölden har florerat och publicerades först av nyhetsbyrån Bloomberg – samtidigt som Facebook, efter tidigare kritik, försöker försäkra användare och myndigheter om att insamlade data inte missbrukas.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons