Annons

Felaktigt anklagad får asyl i Italien

Italien • Publicerad 3 augusti 2019
Mitt under flyktingkrisen 2016 greps en man misstänkt för att ha smugglat tusentals migranter över Medelhavet. Men han var felaktigt utpekad och nu tre år senare får han asyl i Italien. Arkivbild.
Mitt under flyktingkrisen 2016 greps en man misstänkt för att ha smugglat tusentals migranter över Medelhavet. Men han var felaktigt utpekad och nu tre år senare får han asyl i Italien. Arkivbild.Foto: Emilio Morenatti/AP/TT

Sommaren 2016 greps en eritreansk man i Sudan och utlämnades till Italien. Den italienska regeringen meddelade triumferande att den gripne var den ökände flyktingsmugglaren "Generalen". Nu, tre år senare, får den felaktigt utpekade asyl i Italien.

Trots att många hävdade att fel person gripits och att dna-prov visade samma sak höll Italienska åklagare länge fast vid att den gripne var "Generalen", en av de största smugglarna av flyktingar över Medelhavet.

Annons

En av dem som invände var den svensk-eritreanske journalisten Meron Estefanos, som tidigare intervjuat "Generalen". Den gripne var en 28-årig eritrean med delvis samma namn som den fruktade flyktingsmugglaren, sade hon.

– Han är bara en flykting som var i Khartum, stackars kille, sade Meron Estefanos till TT i juni 2016.

Först efter en 21 månader lång rättegång i Palermo släpptes eritreanen i juli i år. Han togs då i förvar i väntan på utvisning. Men nu har han fått politisk asyl.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons