Annons

Filmbolag bojkottar delstat efter ny abortlag

Fem produktionsbolag lovar att bojkotta Georgia där många amerikanska filmer och serier spelas in. Det sedan delstaten röstat för en mycket strikt abortlag.
Film • Publicerad 10 maj 2019
Personer utklädda till rollfigurer från "Handmaid's tale" protesterade när Georgias guvernör Brian Kemp skrev under lagändringen den 7 maj.
Personer utklädda till rollfigurer från "Handmaid's tale" protesterade när Georgias guvernör Brian Kemp skrev under lagändringen den 7 maj.Foto: Bob Andres/AP/TT

I veckan skrev Georgias guvernör Brian Kemp under en lagändring som, om den inte stoppas i domstol, kommer att förbjuda abort efter att fostrets hjärta börjat slå. Vilket kan vara så tidigt som i sjätte veckan.

Lagändringen har väckt upprördhet i USA, så också inom landets filmindustri. Fem produktionsbolag har lovat att sluta spela in film i delstaten, skriver .

Annons

Bland dessa finns Killer Films, bolaget bakom "Vox Lux" och "Carol", och Colorforce som producerat "Crazy Rich Asians". Producenten David Simon, som ligger bakom serierna "The wire" och "The deuce", har även han lovat att bojkotta delstaten.

Motion picture association of America (MPAA) som representerar de fem stora filmstudiorna i Hollywood har valt att avvakta tills lagen har prövats i rätten. En liknande abortlag godkändes i North Dakota 2016 men stoppades av USA:s högsta domstol.

Georgia har en stor filmindustri och ger generösa skatterabatter på upp till 30 procent till filmbolag. Förra året valde 455 filmproduktioner att spela in i delstaten. Serier som "The walking dead" och "Stranger things" spelar in där och storfilmen "Black Panther" spelades in i Pinewood studios i delstatshuvudstaden Atlanta.

Jon Lindhe/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons