LO:s krav: Byt politik – eller tappa väljare
LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och samtliga ordföranden i de 14 LO-förbunden kräver i en debattartikel i DN att utvecklingen mot ökande klassklyftor vänds. De vill se en politik med fokus på LO-medlemmarna, även om det innebär konflikt med ingångna avtal mellan partier i riksdagen.
Karl-Petter Thorwaldsson menar att det finns en möjlighet att omförhandla januariavtalet utifrån LO:s krav.
– När de presenterade januariavtalet var de noga med att det är viktigt att ompröva och utvärdera det löpande. Flera partier har sagt att de vill ha förändringar. Då är det bara för Stefan Löfven att bjuda in, dricka en kopp kaffe och komma överens om hur man ska gå vidare, säger han.
Samma val igen?
Karl-Petter Thorwaldsson sitter själv i Socialdemokraternas verkställande utskott och var med och sade ja till januariavtalet. Men att de nya kraven går i konflikt med januariavtalet ser han inga problem med.
– Det är en LO-förhandlares vardag. Jag har haft den här dubbelrollen i åtta år nu och har aldrig hört någon anklaga mig för att inte ta en självständig ställning i saker som påverkar LO-medlemmarna, säger han och tillägger att han först och främst är ordförande i LO.
I debattartikeln kräver LO-topparna rejält höjda pensioner för "vanligt folk", att systemet för arbetskraftsinvandring görs om i grunden, en trygg sjukförsäkring och att skatt på kapital ökar.
TT: Tror du att det kommer att gå att få igenom?
– Jag är optimistiskt lagd, C och L har också behov av att vinna fler väljare. Jag tror att de vill göra saker bättre, och här har de fem bra förslag som skulle göra att vanligt folk gillar vad de gör, säger Karl-Petter Thorwaldsson.
Magdalena Andersson uppger att debattartikeln "möjligtvis kan tolkas" som att regeringen ska vara beredd att avgå. Men hon påminner om att LO för ett år sedan bedömde att januariavtalet mellan S, MP, L och C var bättre än det andra möjliga alternativet.
– Jag skulle gissa att om man ställdes inför det valet igen så skulle man göra en liknande bedömning, säger finansministern.
På frågan om S kan tänkas försöka ändra några av punkterna i januariavtalet med C, L och MP för att uppfylla LO:s krav, svarar finansministern:
– Vi är överens om de här punkterna, sedan kan saker förändras i verkligheten, som gör att vi fyra partier måste förhålla oss till det.
Accepterar inte
Hon betonar att januariavtalet är Socialdemokraternas sätt att sätta jämlikheten främst och syftar åter på att alternativet var en M-ledd regering.
Andersson tolkar debattartikeln som ett sätt för LO att visa sin frustration över att det inte går att få igenom mer socialdemokratisk jämlikhetspolitik.
– Den delar jag till hundra procent och jag är otroligt taggad på att arbeta för att fler LO-medlemmar ska välja Socialdemokraterna, säger hon.
TT: Är du rädd för att januariavtalet ska splittra arbetarrörelsen?
– Det är inte helt ovanligt att vi har diskussioner inom arbetarrörelsen, säger Magdalena Andersson.
Karl-Petter Thorwaldsson säger att han inte blir förvånad om Socialdemokraterna känner sig "lite stressade" efter utspelet.
– Vi flaggar tydligt för att de förlorar LO-medlemmarna i nästa val om de inte gör förändringar i politiken. Om jag satt i ledningen för Socialdemokraterna skulle jag ta det på stort allvar.