Annons

Fjärilsjägare fångades av norsk polis

Norge • Publicerad 1 augusti 2019
Norsk polis grep två danska fjärilsfångare med närmare 40 sällsynta apollofjärilar. Arkivbild.
Norsk polis grep två danska fjärilsfångare med närmare 40 sällsynta apollofjärilar. Arkivbild.Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT

Två danska män greps tidigare i veckan i södra Norge med närmare 40 infångade apollofjärilar. Vad de skulle göra med de sällsynta och fridlysta fjärilarna är oklart, rapporterar Danmarks TV2.

Polisen i Gjendebu vid Jotunheimen hade fått tips om de två fjärilsfångarna. De har släppts efter förhör men kan vänta någon form av rättsligt efterspel.

Annons

Den norska underarten av apollofjäril är mycket ovanlig, enligt biologen Thor Hjarsen vid Världsnaturfonden WWF i Danmark.

– Att infånga 35 till 40 av denna sällsynta fjärilsart tyder på mer än ett allmänt intresse för fjärilar, säger han till TV2.

Han har från norska fjärilsentusiaster fått veta att samlare erbjuder upp till 1 000 kronor för en enda norsk apollofjäril.

Apollofjärilen är skyddad enligt Washingtonkonventionen som ska förhindra handel med utrotningshotade djur och växter.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons