Annons

Fler syrier lämnar lägerlivet bakom sig

Syrien • Publicerad 8 december 2019
Allt fler syrier kan lämna det överbefolkade lägret al-Hol i nordöstra landsändan och återvända hem. Arkivbild.
Allt fler syrier kan lämna det överbefolkade lägret al-Hol i nordöstra landsändan och återvända hem. Arkivbild.Foto: Maya Alleruzzo/AP/TT

Omkring 200 fördrivna syrier kunde lämna det överbefolkade al-Hol-lägret i nordöstra Syrien på söndagen och resa hem till sina byar i provinsen Dayr al-Zawr (Deir Ezzor) i östra Syrien, enligt en kurdisk talesperson som ansvarar för lägret.

Majoriteten av återvändarna är civila utan band till terrorgruppen IS. Ett fåtal av dem kan ha lierat sig med IS men ångrat sig, uppgav talespersonen. I förra veckan fick runt 300 personer lämna lägret och återvända till samma område.

I det beryktade al-Hol-lägret, där även misstänkta IS-anhängare och deras barn hålls inspärrade, fanns enligt FN förra månaden cirka 70 000 personer, varav ungefär 28 000 syrier, över 30 000 irakier och mer än 10 000 andra utlänningar.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons