Annons

Flera gripna vid prideparad i Kuba

Kuba • Publicerad 12 maj 2019
Civilklädd polis ingriper under en prideparad i Havanna, Kuba.
Civilklädd polis ingriper under en prideparad i Havanna, Kuba.Foto: Ramon Espinosa/AP/TT

Minst tre personer greps av polisen efter att ha deltagit i en prideparad i Kubas huvudstad Havanna.

De omkring hundra personer som hade samlats, trots det kommunistiska styrets misstycke, skingrades då de saknade tillstånd för evenemanget.

Annons

Sedan tolv år tillbaka arrangerar landets myndighet för sexualupplysning (Cenesex) årligen en parad mot homofobi i Havanna. Men i år ställdes den in.

Myndighetens chef Mariela Castro, som är dotter till kommunistpartiets ledare Raúl Castro, har sagt att det beror på att det finns grupper som vill använda paraden för att undergräva regeringen efter att relationen mellan Kuba och USA har försämrats.

Många hbtq-aktivister menar att det i stället handlar om att kyrkan, som man säger motarbetar hbtq-rättigheter, har fått mer inflytande i Kuba.

Cenesex fördömde den alternativa paraden och kallade den för en provokation. Flera aktivister som deltog i paraden uppger att de har hotats.

– Det här är inte en politisk marsch, det är ett firande för att synliggöra hbtq-grupper, säger Myrna Rosa Padrón Dickson.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons