Annons

FN: Dödanden, tortyr och sexualvåld i Chile

FN slår fast att chilenska poliser och soldater gjort sig skyldiga till dödligt övervåld, tortyr och sexuellt våld mot demonstranterna i landet och kräver att de ställs inför rätta.
Chiles regering slår ifrån sig anklagelserna, men medger också brister.
Chile • Publicerad 14 december 2019
En demonstrant slungas i väg av en av polisens vattenkanoner under en demonstration i måndags.
En demonstrant slungas i väg av en av polisens vattenkanoner under en demonstration i måndags.Foto: Fernando Llano/AP/TT
Poliser i drabbning med demonstranter i Chiles huvudstad Santiago den 6 december.
Poliser i drabbning med demonstranter i Chiles huvudstad Santiago den 6 december.Foto: Fernando Llano/AP/TT

Demonstrationer började den 18 oktober i huvudstaden Santiago i protest mot höjda priser i kollektivtrafiken, men kom snart att utvecklas till att uttrycka ett allmänt missnöje med den socioekonomiska situationen i landet. Mer eller mindre svåra oroligheter har pågått till långt in i december.

26 människor har mist sina liv under oroligheterna, där också cirka 28 000 gripanden har gjorts. I dagsläget är 1 615 misstänkta ännu häktade, enligt FN:s högkommissionär för mänskliga rättigheter (OHCHR).

Tortyr och sexuellt våld

Annons

Myndigheternas bemötande av demonstranterna svärtas av en lång rad brott mot de mänskliga rättigheterna, säger Imma Guerras-Delgado vid OHCHR i Genève i Schweiz.

– Människorättsöverträdelser som dokumenteras inkluderar överdriven eller onödig användning av våld som ledde till olagliga dödanden och skador, godtyckliga gripanden och tortyr och övergrepp inkluderat sexuellt våld.

I sin granskning har OHCHR hittills funnit 113 fall av tortyr och övergrepp samt 24 fall av sexuellt våld mot kvinnor, män och ungdomar.

Samtidigt har FN också noterat att många poliser skadats samt att demonstranterna utfört plundring och förstörelse av allmän och privat egendom.

Medger brister

Lorena Recabarren, chilenska regeringens ansvariga för mänskliga rättigheter, kritiserar FN-rapporten och säger att flera slutsatser bygger på "felaktig information eller brist på uppdaterad information".

Hon medger ändå brister och säger att regeringen redan arbetar på att förbättra flera områden som FN pekar på.

– Vi upprepar vår vilja att ta till oss alla rekommendationer som syftar till att förbättra vårt agerande i fråga om mänskliga rättigheter, säger Recabarren.

Imma Guerras-Delgado säger att rapporter om polisbrutalitet ännu fortsätter att komma in och att FN-granskarna noterat ett "alarmerande högt antal", 345 personer, med ögonskador sedan de träffats av blyhagel.

– Vi rekommenderar ett omedelbart stopp för det urskillningslösa användandet av antiupploppshagelvapen för att kontrollera demonstrationer, säger hon.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons