Annons

Födslar utanför sjukhus ska kartläggas bättre

Hälsa • Publicerad 15 december 2019
Nu ska Socialstyrelsen få koll på hur många barn som föds på väg till förlossningen. Arkivbild.Foto: Gustav Sjöholm/TT

Socialstyrelsen ska utreda hur statistik ska föras kring barn som oplanerat föds i hemmet eller på väg till sjukhus, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

I dag görs ingen skillnad på dessa förlossningar och planerade hemförlossningar. Dessutom registreras barn som föds utanför sjukhuset men där moderkakan tas ut på sjukhus, som en sjukhusförlossning.

Annons

– Det blir ju ännu viktigare i ljuset av att det finns förlossningsvård som läggs ner. Om det sker en ökning, så skulle vi vilja följa det. Det är bland annat därför som vi har initierat ett arbete med att utöka den informationsmängd som kommer in till det medicinska födelseregistret, säger Henrik Lysell, chef för enheten för statistik på Socialstyrelsen, till Ekot.

I Finland, där statistik har förts sedan början av 1990-talet, har antalet kvinnor som inte hinner in till förlossningen på sjukhus, tredubblats de senaste 20 åren.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons