Advokaten: "Kindberg ska frikännas"

Daniel Kindbergs advokat Olle Kullinger var först ut när det var dags för försvaret att hålla slutpläderingar i Ångermanlands tingsrätt.
Och det var Daniel Kindberg, som varit rättegångens huvudperson, som fick sista ordet när förhandlingarna avslutades.
Brott • Publicerad 1 oktober 2019
ÖFK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg anländer till Ångermanlands tingsrätt i Härnösand med sin advokat Olle Kullinger. Arkivbild.
ÖFK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg anländer till Ångermanlands tingsrätt i Härnösand med sin advokat Olle Kullinger. Arkivbild.Foto: Mats Andersson/TT

Åklagaren har yrkat på fyra års fängelse för Östersund FK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg, som står åtalad för grov ekonomisk brottslighet.

Måndagen var åklagarsidans i slutspurten i rättegången mot Östersund FK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg och de två medanklagade som alla står åtalade för grov ekonomisk brottslighet. I dag var det de åtalades advokater som höll sina slutpläderingar.

Olle Kullinger, som är Daniel Kindbergs advokat, var den som inledde. Han började med att tacka rätten, åklagarna och sina medförsvarare för en väl genomförd förhandling. Sedan övergick han till att berätta om hur hans klient upplevt förhandlingarna som enligt Kullinger i mångt och mycket präglats av mediebevakningen.

– Min klient upplever att han varit utsatt för en häxjakt, sade Olle Kullinger utan att sedan vidare utveckla det resonemanget.

"Långt till ribban"

Därefter gick han över till att dra upp den rättsliga ramen som rätten har att förhålla sig till.

– Sedan har vi försökt att applicera den bevisning som finns i det här målet på den rättsliga ramen. Och då tycker vi oss kunna dra slutsatsen att det saknas ganska långt upp till ribban för att åklagaren ska kunna klara den höjd som han har föresatt att ta, sade Olle Kullinger efter att han avslutat sin plädering.

Försvarets inställning är att Daniel Kindberg ska frikännas och att skadeståndsanspråken ska ogillas på grund av att Daniel Kindberg inte gjort sig skyldig till brott.

Ogilla åtal

Även de andra två åtalades försvarare pläderade den sista rättegångsdagen. Även de menar att åtalet mot deras klienter ska ogillas och båda föredrog för rätten vad de anser vara brister i åklagarens bevisning och utredning. Transportföretagarens advokat Jonas Granfelt var enig med Olle Kullinger om att åklagaren inte nått ända fram med sin utredning och inte lyckats bevisa att de fakturerade arbetena inte utförts.

– Det är jättesvårt att styrka att någonting inte har hänt. Det gör man inte på det vis som det här målet är presenterat, sade Jonas Granfelt.

Fick sista ordet

När alla advokater hållit sina slutanföranden frågade domaren om någon hade något att tillägga. Och det hade Daniel Kindberg. Han berättade att det gått cirka 550 dagar sedan han greps den 17 april 2018 och att han sedan dess löpt "någon form av gatlopp genom olika medier".

– Jag har vanhedrats, dragits i smutsen och förtalats. Det har drabbat mig och mina kära, sade han och tillade att han var lika säker nu på att bli frikänd som han var när han höll presskonferens efter att han släpptes på fri fot den 19 april.

Överklaga inte

Han avslutade med att berätta för rätten hur han vill att den här processen ska sluta.

– Jag vill bli frikänd och jag vill inte att åklagaren överklagar rättens beslut, sade Daniel Kindberg och det blev förhandlingens sista replik.

Den totalt 13 dagar långa rättegången i Ångermanlands tingsrätt i Härnösand är nu avslutad. Dom meddelas om fem veckor, tisdagen den 5 november klockan 11.

Beatrice Nordensson/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.