Annons

Fotografen Gunnar Smoliansky är död

Gunnar Smoliansky, som räknas som en av Sveriges mest inflytelserika fotografer är död. Han blev 86 år.
Foto • Publicerad 12 december 2019
Gunnar Smoliansky vid en utställning på Moderna museet 2013. Arkivbild.
Gunnar Smoliansky vid en utställning på Moderna museet 2013. Arkivbild.Foto: Staffan Löwstedt / SvD / TT

Smoliansky somnade in i stillhet på torsdagen efter en tids sjukdom, uppger familjen för Aftonbladet.

– Pappa dog tidigt i morse, mycket lugnt och fridfullt i sitt hem i Saltsjö-Boo, säger sonen Peter Smoliansky till tidningen.

Annons

Gunnar Smoliansky föddes i Visby 1933 och började sin bana som industri- och reportagefotograf. Vid mitten av 1960-talet gick han över till att frilansa.

Han har kallats "de små valörernas mästare" och han gjorde sig ett namn genom sina stilsäkra och vardagliga bilder med små men viktiga detaljer. Han var även berömd för sina betraktelser av kända platser och gatulivet i Stockholm under 60- och 70-talen och för sina barndomsskildringar.

– Det är otroligt sorgligt. Det är en av de största inom svenskt fotografi som har gått bort. Han var en fantastisk kopist som jobbade analogt. Han fotograferade konstant, han verkligen levde och andades fotografi, säger Hasselbladstiftelsens chefsintendent Dragana Vujanovic till Kulturnyheterna.

2011 tilldelades Gunnar Smoliansky Prins Eugenmedaljen för "ett konsekvent och lågmält konstnärskap".

Rättad: I en tidigare version råkade Gunnar Smoliansky få fel namn på en plats i texten.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons